I drugo polugodište djeca iz Vrbanjaca neće dočekati u školskim klupama

22.01.2015.  //  Nacionalne manjine  //  Nema komentara

Iako Ministarstvo za prosvjetu bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska i dalje odbija bošnjačkim učenicima iz Vrbanjaca, općina Kotor-Varoš omogućiti da pohađaju nastavu iz grupe nacionalnih predmeta, 81 osnovac od danas će, kada zvanično počinje drugo polugodište u RS-u,  nastaviti s pohađanjem instruktivne nastave, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovo je potvrdila majka dvoje učenika iz Vrbanjaca, Hava Varoš.

“Nakon što su prethodno polugodište okončali pohađanje instruktivne nastave za razred koji su izgubili u školskoj 2013/2014. godini i od 5. do 12. januara položili uspješno razredni ispit pred komisijom u osnovnoj školi  1. mart u Jelahu djeca će od danas nastaviti s  instruktivnom nastavom za naredne razrede”, kazala je Varoš.

Pojasnila je da je zahvaljujući razumijevanju prosvjetnih radnika iz Jelaha instruktivna nastava za bošnjačke učenike organizirana u Medžlisu Islamske zajednice u Vrbanjcima, te da su osim nastavnika i učitelja iz OŠ 1. mart učenicima predavali i prosvjetni radnici koji se nalaze na Zavodu za zapošljavanje općine Kotor Varoš.

“Iako bi svi mi bili daleko sretniji da naša djeca pohađaju redovnu nastavu u školi Sveti Sava u Vrbanjcima, ipak, nam je laknulo što su kroz instruktivnu nastavu uspjeli da nadoknade izgubljenu školsku godinu“, dodala je Varoš.

Istaknula je da svi roditelji posebnu zahvalnost izražavaju svim nastavnicima koji su predano radila s djecom.

“I mi smo se roditelji angažirali, bilo je teško proći svo gradivo, ali na razrednim ispitima učenici su potvrdili da se trud isplatio“, izjavila je Varoš.

I ona kao i roditelji ostalih bošnjačkih učenika kaže da je razočarana zbog činjenice da novoizabrani ministar za prosvjete RS-a Dane Malešević, niti bilo ko od predstavnika Vlade entiteta nije kontaktirao roditelje kako bi se konačno riješilo pitanje uvođenja u nastavu nacionalne grupe predmeta.

Podsjećamo, roditelji bošnjačkih učenika iz Vrbanjaca odlučili su da njihova djeca bojkotiraju pohađanje nastave na početku školske 2013/ 2014. godine  nakon što poslije višegodišnjih pregovora s Ministarstvom za prosvjetu RS-a nisu uspjeli izdejstvovati da se shodno privremenom međuentitetskom sporazumu o pravu učenika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u RS-u, odnosno srpske u Federaciji BiH na nacionalnu grupu predmeta isti implementira i u OŠ “Sveti Sava“.

“Žao nam je što već drugu godinu ne možemo za djecu osigurati dauče svoj maternji jezik u redovnoj nastavi u svojoj osnovnoj školi i budu ravnopravna sa svojim vršnjacima. I ova naša borba koja traje već drugu godinu nije borba samo za našu djecu, za bošnjačke učenike u Vrbanjcima nego za svu djecu u BiH“, podvukla je Varoš.

Pred Osnovnim sudom u Kotor-Varošu 28. januara zakazano je novo suđenje po tužbi roditelja i učenika zbog povrede ustavnog načela o ravnopravnosti i diskriminacije na etničkoj osnovi. Polovinom prošle godine Osnovni sud u Kotor-Varošu njihovu je tužbu odbacio kaoneblagovremenu, a Okružni sud u Banjoj Luci postupajući po žalbi istu je ukinuo i predmet vratio na ponovno raspravljanje.

“Nadamo se da će ovog puta presuda biti donesena u našu korist, da će pravda pobijediti. Ali u BiH je tako malo pravde pa su i naše nade nekako oprezne“, navela je Varoš.

Nastava iz nacionalne grupe predmeta za učenike bošnjačke nacionalnosti izvodi se u 20 osnovnih škola u RS-u, a to pravo uskraćeno je jedino učenicima iz Konjević Polja i Vrbanjaca. Bivši ministra za prosvjetu RS-a Goran Mutabdžija tu je odluku pravdao navodima da se pravo na obrazovanje iz nacionalne grupe predmeta “uskraćuje srpskim učenicima u Federaciji BiH“.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.