Bogati sve bogatiji: Jedan posto svjetske elite 2016. bit će bogatiji od ostatka svijeta

22.01.2015.  //  Teme  //  Nema komentara

Jedan postotak najbogatijih ljudi na svijetu će 2016. posjedovati veće bogatstvo nego preostalih 99 posto svjetske populacije, prema rezultatima istraživanja međunarodne humanitarne organizacije Oxfam objavljenim uoči ovonedjeljnog zasjedanja Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu.

“Razmjere globalne nejednakosti su prilično zapanjujuće, i uprkos tome što je ovo pitanje na vrhu globalne agende, jaz između najbogatijih i ostatka sveta ubrzano raste”, izjavila je izvršna direktorica Oxfama, Winnie Byanyima, javlja agencija France Press.

Bogatstvo jednog postotka najbogatijih povećano je s 44 posto u 2009. na 48 posto u 2014. godini, navodi se u izvještaju Oksfama, i dodaje da će u 2016. godini oni imati udio od preko 50 posto u svjetskom bogatstvu.

Prosječno bogatstvo pojedinaca iz elitnih jedan posto je 2,7 miliona dolara (2,3 miliona eura), navodi se u analizi Oxfama.

Od preostalih 52 posto svjetskog bogatstva, skoro 46 posto je u rukama ostale bogate petine svjetske populacije, dok preostalo stanovništvo posjeduje samo 5,5 posto svjetskog bogatstva prosječne vrijednosti od 3.330 eura po pojedincu, navodi se u izvještaju.

Iz tog razloga, direktorica Oxfama pozvala je svjetske lidere da na predstojećem ekonomskom forumu u Davosu ostave po strani lične interese, koji, prema njenim riječima, stoje na putu pravednijeg i uspješnijeg svijeta.

Byanyima je poručila učesnicima WEF-a da se uhvate u koštac s borbom protiv utaje poreza, unaprijede javne usluge, i između ostalog uvedu minimalne plaće kako bi se osigurala pravednija raspodjela bogatstva.

Četrdeset i peti po redu Svjetski ekonomski forum, koji će se od srijede do subote održati u Davosu, trebalo bi da privuče rekordan broj učesnika, više od 300 šefova država i vlada, javlja Tanjug.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.