Dnevnik iz Guantanama: Priča jednog čovjeka o pritvoru, mučenju i bezizlaznosti (VIDEO)

26.01.2015.  //  Teme  //  Nema komentara

Skoro 12 godina, nakon što su ga uhapsile vlasti Sjedinjenih Američkih Država, Mohamedou Ould Slahi bio je zatvoren u Guantanamu.

Za vrijeme boravka u ozloglašenome zatvoru pisao je dnevnik –tačnije 466 stranica koje je počeo pisati 2005. godine kao pisma advokatima. Nakon mnogo vremena i višegodišnje borbe s tajnim službama, kao i izbacivanja nekih dijelova, knjiga Guantanamo Diary (Dnevnik iz Guantanama) je objavljena.

Ukratko ova bi se knjiga mogla opisati kao svjedočanstvo jednog čovjeka o mučenju, pritvoru i bezizlaznosti, pišeGuardian.

Muhamedou Ould Slahi (44) jedan je od stotinu zatvorenika koliko ih je ostalo u Guantanamu, iako nikakva optužnica protiv njega nije podignuta.

Slahi je zatvoren, prvo u Afganistanu, a potom i Jordanu, pa u Guantanamu pod sumnjom da je u vrijeme hapšenja bio član Al-Kaide, što nikada nije dokazano, ali je on još uvijek zatvoren.

Muhamed Ould Slahi, FOTO: Guardian
U suradnji s Canongate Books i PEN-om, britanski Guardian kreirao je web-stranicu Guantanamo Diary na kojoj osim animiranog predstavljanja knjige, možete pronaći i originalne zapise iz Guantanama, ali i poslušati audiozapise dijelova knjige.

Vizija pakla – iznad Orwella, iznad KafkeTrajna mučenja koja su propisali ludi liječnici Washingtona“, kazao je John Le Carre, britanski autor kriminalističkih i špijunskih romana, o Dnevniku iz Guantanama.

Pogledajte video koji je kreirao Guardian Dnevniku iz Guantanama, a na ovom linku možete vidjeti originalne Slahijeve rukopise iz Gauntanama.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.