FOTO: Majka dvoje djece postavila fotografiju sa kolostomskom vrećicom i oduševila svijet

12.02.2015.  //  Lica  //  Nema komentara

Oni koji žive sa Cronhovom bolesti često moraju nositi kolostomsku vrećicu postavljenu na stomi, otvoru na abdomenu koji omogućava da se isprazne crijeva, kad već na prirodan način ne mogu.

No, ta kolostomska vrećica često čini da se ljudi koji je nose osjećaju posramljeno i neugodno. Ali Škotlanđanka Marcia Paterson je na misiji da to promijeni.

Majka dvoje djece koje ima 40 godina, postavila fotografiju sebe u kupaćem kostimu sa kolostomskom vrećisom kako bi pomogla u smanjenju stigme koja se veže za ovo stanje. I uspjela je u tome.

Fotografija je obišla internet i oduševila sve koji su je pogledali, čestitajući Marciji na hrabrosti. Prateći njen primjer, mnogi su se odlučili na isti korak, postaviviši svoju fotografiju na Facebook.

“Ovo je nešto što mi se dogodilo i ne stidim se ni svog tijela, ni ožiljaka, ni vrećice… Umjesto da budem negativna, odlučila sam sve gledati sa pozitivne strane. Ne smije biti stigme oko ovog stanja”, kazala je Marica, ujedno i jedna od osnivača grupe podrške za oboljele od Chronove bolesti i kolitisa (Bring your own bag) u svom gradu Zapadnom Lothianu.
Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.