Pedijatrijska klinika KCUS: Prva transplantacija matičnih ćelija

18.02.2015.  //  Novosti  //  Nema komentara

Na Pedijatrijskoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) danas je prvi put urađena autologna transplantacija matičnih ćelija. Transplantacija je urađena 16-mjesečnoj djevojčici iz Bihaća s dijagnozom neuroblastoma.

Prema riječima direktorice Pedijatrijske klinike prof. dr. Senke Dinarević-Mesihović ovo je historijski dan za Odjel hematoonkologije KCUS-a.

“Ova transplantacija urađena je u saradnji s kolegom iz Ljubljane prof. dr. Janezom Jazbecom. Ona je rezultat napora i rada multidisciplinarnog tima u kojem su učestvovali transfuziolozi, hematolozi i pedijatri KCUS-a. U našoj sterilnoj jedinici koja ispunjava sve moderne standarde u svijetu obavljena je transplantacija perifernih matičnih stanica kod djece, što je donedavno bilo nezamislivo. Ovakav postupak se obavlja u samo tri centra u regionu”, navela je prof. dr. Dinarević-Mesihović.

Saradnja Pedijatrijske klinike KCUS-a s Kliničkim centrom Ljubljana traje od 2003. godine. Ušteda izvođenjem ovih transplantacija je velika, jer na tri do četiri transplantacije uštedjet će se više od milion KM.

Jedinica je opremljena savremeno, a liječnički tim čine prof. dr. Edo Hasanbegović, doc. dr. Meliha Sakić, prim. mr. dr. Adela Tunić, prim. mr. dr. Senada Mehadžić, dr. Ismail Lutolli, dr. Nermina Čengić i glavna sestra Odjela za autolognu transplantaciju Senka Fatić.

Ovaj tim je educiran u Kliničkom centru Ljubljana i to znanje i iskustva su danas primijenjena.

Šef Hematoonkološkog odjela na Pedijatrijskoj klinici prof. dr. Edo Hasanbegović izrazio je zadovoljstvo današnjom transplantacijom, te pojasnio da je kod djevojčice dijagnosticiran neuroblastom stadij IV.

“S obzirom na dijagnozu kod djevojčice, postojala je indikacija za autolognu transplantaciju, koja se ranije radila u inostranstvu i koštala oko 200.000 eura. Uz pomoć transfuzije prikupljene su matične ćelije iz krvi. Te ćelije su zamrznute na -180 stepeni”, kazao je prof. dr. Hasanbegović.

“Suština autologne transplantacije je davanje visoke doze lijekova koje koštana srž ne može da izdrži. Nakon toga se daju natrag matične ćelije C34, da bi došlo do oporavka koštane srži, što istovremeno rezultira ubijanjem ćelija tumora“, saopćila je Služba za odnose s javnošću KCUS-a.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.