Osnovni sud u Kotor Varoši ponovo odbacio tužbu roditelja djece iz Vrbanjaca

25.02.2015.  //  Novosti  //  Nema komentara

Osnovni sud u Kotor Varoši u ponovljenom postupku rješavajući po tužbi roditelja bošnjačkih učenika iz Vrbanjaca protiv osnovne škole “Sveti Sava” zbog diskriminacije na etničkoj osnovi u obrazovanju odbacio ju je kao neblagovremenu, javlja Anadolu Agency (AA).

Direktorica škole Slađana Šubara kratko je izjavila da je zadovoljna presudom i naglasila da je za nju “najvažnije da se djeca vrate na redovnu nastavu“.

Podsjećamo, zbog odbijanja Ministarstva prosvjete bh. entiteta RS i OŠ “Sveti Sava” da u nastavni program uvrste grupu nacionalnih predmeta shodno odredbama međuentitetskog privremenog sporazuma o pravo na obrazovanje iz nacionalnih predmeta Srbima u FBiH i Bošnjacima i Hrvatima u RS-u, bošnjački učenici iz Vrbanjaca već drugu školsku godinu bojkotuju nastava u matičnoj školi.

U interesu ostvarivanja prava na nastavu iz nacionalne grupe predmeta prošle godine roditelji bošnjačkih učenika pred Osnovni sudom u Kotor Varoši poveli su sudski spor zbog diskriminacije njihove djece u obrazovanju na nacionalnoj osnovi. Sud u Kotor Varoši tužbu je odbacio kao neblagovremenu, ali je istu Okružni sud u Banjoj Luci ukinuo i predmet vratio na ponovno razmatranje.

“I u prvoj presudi Osnovnog suda Kotor Varoš potvrđeno jepostojanje diskriminacije, ali je tužba odbačena kao neblagovremena. Sada smo ponovo na početku. To znači da ćemo se ponovo žaliti. Od prava da naša djeca ne budu diksriminisana nećemo odustati. Ako treba za njihova prava borit ćemo se i pred Sudom za ljudska prava u Strazburu“, kazao je Nedžad Smajlović, otac troje učenika iz Vrabanjaca.

Kako ne bi izgubili još jedu školsku godinu 82 bošnjačkih učenika iz Vrbanajca u Medžlisu Islamske zajednice pohađaju instruktivnu nastavu koju drže nastavnici i učitelji iz osnovne škole “1. mart” iz Jelaha.

Prema Samajovićevim  riječima oko 40 učenika koji su nastavu bojkotovali u školskoj 2013 /2014. godini vratili su se u školu.

“To je razumljivo jer je riječ o djeci čiji su roditelji nezaposleni, pa im je ukidanje dječijeg dodatka ugrozilo i onako upitnu egzistenciju“, kazao je Smajlović.

Istakao je i da se određen broj porodica upravo zbog nemogućnosti da djeci osigura normalno obrazovanje iselio iz Vrabanjaca u FBiH, Njemačku i Austriju.

“Ostali smo bez dvadeset učenika što je ogroman gubitak za i ovako malu povratničku zajednicu Bošnjaka u Vrbanjcima i na području opštine Kotor Varoš”, naglasio je Smajlović.

Istakao je da se na roditelje i dalje vrše institucionalni pritisci kako bi djecu vratili na nastavu, a bez da im se omogući pravo na nastavu iz nacionalne grupe predmeta.

“Roditeljima, i to onima koji su djecu vratili u školu, stigle su kazne da su dužni da plate po 250 KM, jer prošle godine nisu djecu slali u školu. Mi čija djeca su na instruktivnoj nastavi još nismo dobili kazne, ali vjerovatno ni nas to neće zaobići“, zaključio je Smajlović.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.