Izrael iz zatvora oslobodio najmlađu Palestinku: Bila zatočena zbog ‘bacanja kamenja’

25.02.2015.  //  Teme  //  Nema komentara

Izraelske vlasti oslobodile su danas iz zatvora najmlađu palestinsku pritvorenicu 14-godišnjuMalak al-Khatib, javlja Anadolu Agency.

Al-Khatib je danas predata roditeljima na izraelskom kontrolnom punktu u blizini grada Tulkarma na Zapadnoj obali nakon što je odslužila dvomjesečnu zatvorsku kaznu pod optužbom da je “bacala kamenje” na izraelske vojnike i da je “posjedovala nož”.

Nakon dirljivog susreta s roditeljima na kontrolnom punktu, djevojčica je kazala da je vrijeme provedeno u zatvoru bilo izuzetno “teško” i da je tokom boravka u zatvoru prošla kroz produženu istragu.

“Bila je to neopisivo teška faza”, kazao je otac Malak al-Khatib novinarima Anadolu Agency.

Udruženje palestinskih zatvorenika jučer je saopćilo kako je to bioposljednji dan dvomjesečnog zatvora izrečenog Al-Khatib.

Al-Khatib je 21. januara postala najmlađa od 280 maloljetnika koji se nalaze u izraelskim zatvorima. Izraelski sud joj je dosudio zatvorsku kaznu i kaznio je s oko 1.500 američkih dolara, saopćila je nevladina organizacija Centar za studije o zatvorenicima i ljudskim pravima Ahrar.

Ova djevojčica je pritvorena 31. decembra prošle godine dok se vraćala iz škole u Ramallahu. Kasnije je optužena za bacanje kamenja na izraelske policajce i posjedovanje noža.

Izraelske snage hapse Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali pod izgovorom da ih “traže vlasti”. Više od 7.000 Palestinaca trenutno se nalazi u zatvorima širom Izraela, podaci su palestinskog Ministarstva za pitanja zatvorenika.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.