Prvo vjenčanje dvojice zatvorenika u Velikoj Britaniji

01.03.2015.  //  Novosti  //  Nema komentara

Osuđeni ubice Mikhail Gallatinov i Marc Goodwin postat će prvi istospolni par koji se vjenčao u zatvoru u Velikoj Britaniji, javlja Guardian.

Vjenčanje bi se trebalo održati u ponedjeljak, ali još nije potvrđeno da li će brak biti sklopljen u zatvoru.

Gallatinov i Goodwin služe doživotne kazne zatvora, a njihov odnos je dobro poznat unutar zatvora Full Sutton, gdje svoje dane provode neki od najopasnijih britanskih kriminalaca. Mikhail i Marc su ranije bili smješteni u odvojenim blokovima zatvora, ali su se sastajali u zatvorskoj biblioteci, a odnedavno su smješteni u istom bloku piše britanski list.

Gallantinov je uhapšen 1997. godine zbog ubistva Adriana Kaminskog koga je upoznao na web stranici za upoznavanje, a Goodwin je osuđen 2007. godine nakon što je ubio pedesetsedmogodišnjeg Malcolma Benfolda.

Portparolka Ministarstva pravde odbila je da komentariše ovaj par, ali je izjavila da je njihov brak pravo koje imaju svi zatvorenici u Velikoj Britaniji. “Zatvorenici imaju pravo da se vjenčaju u zatvoru na osnovu zakona koji je donesen 1983. godine, ali nemaju pravo boraviti u istoj ćeliji”, rekla je portparolka.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.