Prvi Crnogorac koji će postati žena biće operisan u Beogradu

02.03.2015.  //  Novosti  //  Nema komentara

Prva osoba iz Crne Gore započela je proces promjene spola, a država će joj  platiti 80 posto troškova komplikovanog medicinskog postupka.

Danijel Kalezić, direktor NVO Kvir of Montenegro je zadovoljan time što je država omogućila sprovođenje operacija promjene spola. Propisi po kojima država dotira promjenu spola usvojeni su prošle jeseni, prenosi Kurir.

“Nadam se da će uskoro u Crnoj Gori moći da se obavi promjena spola, zadovoljni smo time što je zakonom i drugim aktima omogućeno da svi oni koji žele da to urade imaju podršku države”, rekao je Kalezić.

Prva osoba u Crnoj Gori koja je javno objelodanila da je promijenila spol je Podgoričanin Danijel koji je to obavio u Beogradu. On je bio muškarac zarobljen u tijelu žene, a sada je oženjen i živi u Rimu. Medicinske procedure kojima se podvrgnuo trajale su nekoliko godina, a reč je o psihološkoj pripremi, hormonskoj terapiji i više hirurških zahvata.

Beograd je inače regionalni centar u kojem se uspešno obavljaju operacije promjene spola. U Srbiji oko 200 osoba čeka na promjenu spola.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.