The imitation game: Priča koja traži ispravljanje nepravde nanesene Alanu Turingu

03.03.2015.  //  Teme  //  Nema komentara

Britanski matematičar i genij Alan Turing je odigrao jednu od ključnih uloga u dešifriranju nacističkih kodova, a 1952. godine bio je osuđen zbog homoseksualnosti i podvrgnut kemijskoj kastraciji.

Dvije godine kasnije je umro od trovanja cijanidom. Vjerojatno je bila riječ o samoubistvu, iako to nikada nije službeno potvrđeno. Imao je samo 41 godinu.

Šest decenija kasnije britanska kraljica Elizabeta II. amnestirala je Turinga, na prijedlog ministra pravosuđa koji je, između ostaloga, istaknuo da se radi o ”briljantnom matematičaru i vizionaru”.

Ekranizacija njegovog života “The Imitation Game” Grahama Moorea, koji je ove godine bio jedan od favorita za Oscara, a dobio ga je u kategoriji za najbolji adaptirani scenarij, ponovno je popularizirao pitanje nepravde koja je nanesena Turingu, kao i pitanje o mnogim drugim žrtvama prakse kažnjavanja homoseksualnosti.

Kažu kako je 49.000 muškaraca progonjeno i kažnjavano zbog homoseksualnosti. Turingova pra-nećakinja, Rachel Barnes, i njen sin Thomas, pokrenuli su peticiju na stranici Change.org koju je dosad potpisalo više od pola miliona ljudi.
Barnes je za Independent izjavila da se nada da će uspjeh filma o Turingovom životu na ovogodišnjoj dodjeli Oscara ponovno izvući ovu temu na svjetlost dana te da se žele boriti da greške budu ispravljene, koliko je to moguće.
“Ova je peticija jako važna za Turingovu obitelj. Alan je amnestiran, no, mi želimo pravdu i za ostalih 49.000 onih koji su bili osuđeni. Tražimo jednakost za sve… Film ‘The Imitation Game’ pomogao je da se ova tema ponovno aktualizira i da se javnost ponovno osvrne na genija koji je dao toliki doprinos čovječanstvu, a čiji je život to isto društvo učinilo tragičnim”, rekla je Barnes.
Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.