O Međunarodnom danu osoba s Down sindromom

21.03.2015.  //  Novosti  //  Nema komentara

Osobe s Down sindromom još uvijek su diskriminirane i suočene s predrasudama kad je riječ o obrazovanju i samostalnom životu te sučesto prisiljene živjeti u institucijama u neadekvatnim uvjetima. 

Ujedinjeni narodi (UN) su 10. oktobra 2011. godine prihvatili predloženu rezoluciju i donijeli odluku kojom se 21. mart obilježava kao Međunarodni dan osoba s Down sindromom. Datum 21. mart simbolizira tri reprodukcije 21. hromozoma što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom. Usvajanjem ove odluke UN iskazuje svoju podršku zaštiti prava osoba s Down sindromom u cijelom svijetu, a posebno u zemljama u razvoju.

Iako još uvijek ima dosta prostora za popravljanje situacije u našoj zemlji kada je riječ o odnosu prema osobama s Down sindromom, situacija se iz godine u godinu popravlja.

I ove godine u našoj zemlji će na primjeren način biti obilježen ovaj dan – simbol “Dana osoba s Down sindromom“ su šarene ili različite čarape, pa su sva događanja u okviru ovogodišnje kampanje obilježena šarenilom boja.

I vi se možete uključiti u akciju – navucite šarane različite čarape, uslikajte se, i podijelite fotografiju na društvenim mrežama uz oznake#šarenečarape #downsindrom.

Obrazovne ustanove su ključne za osvještenost i razvitak empatije kod djece i mladih. Stoga iz Udruženja “Život s Down sindromom” pozivaju da se uključe u ovu kampanju svako na svoj način, ali uz šarenilo.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.