‘Stupica nevidljivog djeteta’: Priča o dječaku Alenu Muhiću koji je želio upoznati svoje roditelje

23.03.2015.  //  Teme  //  Nema komentara

Stupica nevidljivog djeteta, film koji je režiraoŠemsudin Gegić, prati životnu priču Alena Muhića, kojeg je majka, žrtva silovanja iz Foče, ostavila nakon rođenja u goraždanskoj ratnoj bolnici.

O filmu kao i samoj temi ratnih silovanja i djece koja su rođena iz tog čina bilo je riječi na danas održanoj pres-konferenciji.

Direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Rasim Muratović istaknuo je da od svih zločina koji su se desili tokom rata veo šutnje najviše prekriva upravo zločine silovanja.

U okviru projekta Oral history, kako je istaknuo Muratović, Alen Muhić smogao je hrabrosti i stao pred kamere te ispričao priču o sebi, svojoj majci i svom ocu.

Reditelj filma Šemsudin Gegić naglasio je da su zanimanje za film već iskazali prestižni festivali u svijetu. 

Kako je kazao, od nevidljivog djeteta, što je termin koji se koristi za djecu rođenu nakon silovanja i čiji identiteti se sakrivaju, Alen Muhić je, tražeći svoj rodni identitet i suočivši se s njim, postao “vidljivo” dijete.

Alen je na čelu kolone duge kao Kineski zid, djece rođene od silovanih majki u cijelom svijetu”, rekao je Gegić, dodajući da je prije 12 godina o Alenu Muhiću snimio film Dječak iz ratnog filma.

I sam Muhić je na konferenciji kazao da mu je bilo teže dok je snimao drugi film, ali podvlači da je ojačao i da se suočio sa svojim roditeljima i svojim identitetom. Omerović je govorio o svom prijateljstvu s Muhićem te istaknuo značaj teme kojom se film bavi.

Alena Muhića u filmu glumi mladi bh. glumac Armin Omerović koji kaže da je rad na ovom filmu zahtijevao značajne pripreme.

Stupica nevidljivog djeteta naziv je filma snimljenog u okviru serijala Oral history koji producira Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i čija premijera će biti održana 23. marta u Centru za kulturu Goražde.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.