FOTO: Sarah Honan svojim kistom vraća identitet ženama čiji su slučajevi zaboravljeni u nekom ormariću

27.03.2015.  //  Teme  //  Nema komentara

Postoji preko 2.000 neidentificiranih tijela u Americi, tačnije žena koje su umrle zbog različitih uzroka, a dijele istu sudbinu - ‘Dobile’ su ime Jane Doe i njihovi su slučajevi ostavljeni i zaboravljeni u nekom ormariću. 

Umjetnica Sarah Honan (19)  željela je da učini nešto za osobe koje nisu prežaljene, čiji se identitet ne zna, čije porodice i prijatelji nikada neće znati šta se desilo s njima. Zahvaljujući javnoj bazi podataka, mogla pristupiti pričama hiljadama neidentificiranih žena, a i što je bitnije, oživjeti njihova lica svojim kistom. 

Tražila je projekt koji će povezati njenn interes za rodne studije i slikanje. Kada je pristupila ovoj bazi podataka, shvatila je će zadatak biti težak. Svoj projekat je nazvala “Blink”, a sredstva dobila putem Fund It stranice.

“Imala sam njihove fotografije i imala sam potrebu da reagiram. Mislila sam ako ih naslikam, ostaviću im neko naslijeđe, ljudi će ih zapamititi, odati im počast. Nisam željela zamišljati njihove živote, to bi bilo nepoštovanje. Nisam mijenjala ništa, slikala sam ih onakve kakve su bile na fotografijama. Ove žene su promijenile moj život. Važan mi je svaki izbor, ali sada shvatam da život u strahu od loših odluka je najlakši način da ga protraćite i izgubite“, vjeruje Honan, prenosi Distractify.

Slikala je po jednu osobu iz svake decenije, počevši od 1950-tih. Do sada je napravila 18 slika (ulje na platnu).

“Ovo je priča o svakoj ženi kojoj je oduzet identitet, kojoj društvo nije dalo glas. Jane Doe – oličenje izgubljenih identiteta predstavlja svaku ženu koja je izgubila neku šansu u životu samo zato jer je žena”, zaključuje Honan.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.