Evelyn Nesbit: Prvi supermodel na svijetu

29.03.2015.  //  Lica  //  Nema komentara

Evelyn Nesbit, riđokosa ljepotica iz Filadelfije (rođena 25. decembra, 1884. godine) bila je najtraženija žena u Americi od 1870-tih do početka 1900-tih.

Ovo doba je bilo zapamćeno po ubrzanom ekonomskom rastu Amerike, ali ujedno i velikog siromaštva, obzirom da su se doseljavali brojni gladni evropski imigranti.

A sama Nesbit je bila škotsko-irskog porijekla, čiji je otac umro dok je bila mlada i ostavio porodicu u dugovima. Četrnaestogodišnja Evelyn je pozirala, potpuno obučena, brojnim umjetnicima, kako bi pomogla isplatiti dugove.

S vremenom je otišla u New York pod zaštitu slikara James Carroll Beckwitha, koji je upoznao sa drugim ilustratorima i umjetnicima. Ubrzo je postala najtraženiji model u New Yorku.

Osim što je krasila brojna umjetnička djela (George Grey Barnard/Innocence, Charles Dana Gibson/Women: The Eternal Question), traženo je lice bilo i na naslovnicama časopisa poput Vanity Faira, Harper’s Bazaara, The Delineatora i Ladies’ Home Journala, te je reklamirala kreme za lice i paste za zube.

Čak je 1901. postala dio Broadwaya. Tada je upoznala i poduzetnika Stanforda Whitea (čija je firma gradila zdanja poput drugog Madison Square Gardena, Tiffanyja, Washington Square Arch i Cornelius Vanderbiltovu vilu).

Ubrzo je postao njen ljubavnik i ‘dobročinitelj’, brinuo se za njenu porodicu i kupovao joj darove.

Ali, nakon godinu je romansa završila, a Evelyn je upoznala milionera Harry K Thawa, te se udala za njega. No, to nije bio kraj njenog dramatičnog života. Naime, u naletu ljubomore, Thaw je jedne večeri prišao njenom bivšem ljubavniku Stanfordu u Madison Square Gardenu i ubio ga. Dobio je doživotnu kaznu u bolnici za mentalno bolesne osobe.

No, Nesbit se nije predala. Iako je bila uvučena u skandal, odlučila je uzdignute glave izaći iz toga i stvorila je život za sebe i svoju djecu. Postala je glumica nijemog filma, izvođač i pisac dva memoara. Osim brojnih radova, fotografija i pjesama koje su joj posvećene, 1955. godine snimljen je film o njenom životu ‘The Girl in the Red Velvet Swing’ i napisana novela ‘Ragtime’, piše BBC.

Nesbit je umrla u staračkom domu u Santa Monici u Kaliforniji, sedmog januara 1967. godine. Imala je 87 godina.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.