Slovenija: Protivnici gay vjenčanja najavili spor o već prihvaćenom zakonu

01.04.2015.  //  Novosti  //  Nema komentara

Slovenska civilna udruga koja želi osporiti pravo istospolnih parova na posvajanje djece u petak je najavila pokretanje ustavnog spora zbog odluke parlamenta koji u četvrtak zabranio održavanje referenduma na kojemu bi se glasovalo o tom zakonskom rješenju.

“Pred ustavnim sudom ćemo dokazivati da je zabrana referenduma protuustavna, kako u proceduralnom tako i u sadržajnom smislu”, izjavio je na konferenciji za novinare u Ljubljani Aleš Primc, čelnik udruge “Koalicija za djecu”.

Po njegovim je riječima u novom zakonu o bračnoj zajednici i obiteljskim odnosima najspornije to što mijenja već postojeću ustavnu definiciju braka kao zajednice muža i žene te uvodi bračnu zajednicu koju redefinira kao zajednicu dviju osoba bez obzira na spol, kao i to da bi istospolni parovi ubuduće mogli posvajati djecu, čime se po ocjeni udruge pravo homoseksualnih parova stavlja ispred interesa djece koja imaju pravo na oca i majku.

Udruga koju podržava Katolička crkva u rekordno je kratkom vremenu prikupila potreban broj potpisa za održavanje referenduma, ali ga je parlament zabranio, navevši da bi poništenje u parlamentu velikom većinom prihvaćenog zakona moglo proizvesti protuustavne posljedice i dovesti do diskriminacije gay zajednica u odnosu na heteroseksualne parove.

Primc i potpredsjednica udruge “Koalicija za djecu” Metka Zevnik izjavili su da veliki broj građana koji su podržali održavanje referenduma znači da su Slovenci ujedinjeni kad je riječ o vrijednostima braka i da se nadaju da će referendum ustavni sud dopustiti.

“Suprotna odluka bila bi vrlo loš signal parlamentu i vladi koji zlorabe ustav, zakon i poslovnik, a to ustavni suci ne bi smjeli dopustiti”, kazao je Primc.

Zakon koji je slovenski parlament prihvatio velikom većinom prije dva tjedna u pravnom smislu potpuno izjednačava prava istospolnih i heteroseksualnih bračnih i izvanbračnih veza, uključujući pravo na vjenčanje pred matičarem, pravo nasljeđivanja i zastupanja te pravo na posvajanje djece, a potonje je glavni razlog zbog čega se katolički usmjerene civilne udruge zakonu protive i žele ga na referendumu srušiti.

Nedavne ankete javnog mišljenja pokazale su da nešto više od polovice Slovenaca referendum o gay-brakovima smatraju nepotrebnim, ali da bi tanka većina glasovala za odbijanje već prihvaćenog zakonskog rješenja ako bi do referenduma ipak došlo.

Očekuje se da će ustavni sud pravorijek o tome je li referendum o bračnoj zajednici i obiteljskim odnosima ustavno dopustiv ili ne donijeti u roku jednog do dva mjeseca.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.