Olive Oatman: Djevojka sa tetovažom na bradi

29.03.2015.  //  Lica  //  Nema komentara

Olive Oatman je imala samo 14 godina kada se sa svojom porodicom uputila ka Koloradu. U počeku su putovali da drugim poropdicama, no svi su s vremenom odustali zbog straha od napada Indijanaca. Tako je njena devetočlana porodica ostala sama.

Te 1851. godine, u blizini Yume napali su ih Indijanci (ili Tonto Apachi ili Tolkepaye) i ubili veći dio njene porodice – čin koji je kasnije biti nazvan Oatman masakr. Preživio je njen brat Lorenzo (15), udaren u glavu i ostavljen da umre, Olive (14) i sestra Mary Ann (7).

Djevojčice su odvedene i tretirane kao robovi. Godinu kasnije, Mohave Indijanci su za njih razmijenili konje i hranu. Živjele su sa vođom plemena koji ih je prihvatio kao kćerke, pa su ima tada tetovirali bradu i ruke.

No, 1855. godine bila je velika suša pa su brojni pripadnici Mohave plemena umrli od gladi, s njima i Mary Ann.

Kada je Olive imala 19 godina, neko je donio poruku Mohave Indijancima od vlasti Fort Yume  da su čuli da među njima živi bjelkinja te da žele da je vrate. Ponovo je izvršena razmjena i Olive se vratila i ujedinila sa bratom.

Postala je slavna, a otac Royal B. Stratton je napisao knjigu o njoj i njenoj sestri The Captivity of the Oatman Girls, koja je bila toliko popularna da je školovala i Olive i Lorenza.

Olive se udala 1865. godine za John B. Fairchilda i usvojila djevojčicu Mamie. Umrla je u 65. godini od srčanog udara, piše Mashable.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.