Nikada ne zaboraviti Olgu i Suadu

05.04.2015.  //  Lica  //  Nema komentara

“Zar je ovo Sarajevo?”

Bile su to posljednje riječi Suade Dilberović nakon što je pogođena snajperskim metkom, na današnji dan, petog aprila 1992.

Suada, tada 24. godišnja studentica medicine i Olga Sučić, 34-godišnja službenica, bile su prve žrtve opsade Sarajeva.

Danas obilježavamo 23 godine njihove smrti.

Tog 5. aprila 1992, u Sarajevu su se održavale antiratne demonstracije, građani su željeli mir. Pred zgradom tadašnje skupštine Republike Bosne i Hercegovine okupila se masa koja je vijorila jugoslovenske zastave, mahala slikama Josipa Broza Tita i parolama kako BiH želi mir.

Među njima su i 34-godišnja radnica Skupštine Olga Sučić i deset godina mlađa studentica medicine Suada Dilberović. Masa se počinje kretati prema Vrbanja mostu i u tom trenutku Sarajevom odjekuju prvi snajperski pucnji.

Malo Sarajlija zna da je tog dana, od snajperista koji su bili pozicionirani u objektu naspram benzinske pumpe, teško ranjen Milomir Vučijak, stariji gospodin iz sarajevske ulice Obale 27. jula (danas Aleja lipa). Gospodin Vučijak ili čika Mišo, kako su ga zvala djeca s posljednjeg sprata u jednom ulazu Obale 27. jula, tek što je postao djed, preminut će od posljedica ranjavanja dva ili tri dana poslije u sarajevskoj bolnici.

U slavu na žrtve ovih hrabrih žena, Vrbanja most  u Sarajevu danas nosi ime Suade i Olge.  

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.