Ko je autor fotografije sirijske djevojčice koja je dirnula milione ljudi

07.04.2015.  //  Lica  //  Nema komentara

Hiljade korisnika interneta podijelile su fotografiju sirijske djevojčice s rukama podignutim u znak predaje – i sad je konačno poznata priča iza ove fotografije.

Ko je fotograf koji je načinio fotografiju djeteta i straha u očima koje kao da gledaju u oružje, a ne u kameru?

BBC je objavio da je riječ o Osmanu Sagirliju, fotografu iz Turske koji je otkrio kako je nastala fotografija.

Fotografija je postala viralna u martu, kada je na Twiteru podijelilaNadia Abu Shaban, fotoreporterka sa sjedištem u Gazi. Brzo se proširila društvenim mrežama, uz emotivne komentare. Izvorni post podijeljen je 11 000 puta.

Ubrzo su se pojavili i komentari da je fotografija lažna najviše jer nije navedeno ko je autor. Na Imguru su također mnogi komentirali kako je fotografija stara, tačnije iz 2012. godine, i da nije djevojčica već dječak.

Nakon što su fotografiju povezali s tekstom objavljenim u novinama uz navođenje fotografa Osmana Sigirlija, BBC je razgovarao s Osmanom koji trenutno radi u Tanzaniji.

On je objasnio da je riječ o djevojčici Hudeai. Fotografija je nastala u izbjegličkom kampu Atmeh u Siriji u decembru 2014. godine. Djevojčica je tada s majkom i braćom i sestrama krenula u kamp u blizini turske granice.

„Kad sam je želio fotografirati koristeći objektiv, ona je mislila da je oružje i uplašila se“, kazao je Sagirli. „Pogledao sam fotografiju i vidio kako je ručice podigla i skupila usne. Djeca obično bježe ili skrivaju lice kada vide kameru.“

Fotografirao je mnogo djece u izbjegličkim kampovima i objasnio je da upravo djeca najviše izražavaju osjećaje svojom nevinošću i iskrenošću.

Fotografija djevojčice prvi put je objavljena u novinama Turkiye u januaru 2015. godine. Sagirli je u tim novinama radio 25 godina i uglavnom je pratio ratna dešavanja i prirodne katastrofe.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.