Podrška djeci oboljeloj od raka: Donacija za izgradnju Roditeljske kuće

07.04.2015.  //  Teme  //  Nema komentara

Predstavnici Vakufske direkcije Islamske zajednice Bosne i Hercegovine i ambasade Kuvajta u BiH uručili su danas u Sarajevu donaciju Udruženju Srce za djecu koja boluju od raka FBiH za nastavak izgradnje Roditeljske kuće u krugu Pedijatrijske klinike KCUS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Radi se o donaciji u vrijednosti od 174.000 konvertibilnih maraka (KM), a sredstva su omogućile institucije Kuvajta te Vakufska direkcija u BiH.

Svečanosti na lokaciji gradilišta Roditeljske kuće u krugu Pedijatrijske klinike KCUS-a u Sarajevu prisustvovali su reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, zamjenik ambasadora Kuvajta u BiH Mugamis Al-Mugamis, direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović, direktorica Pedijatrijske klinike akademik prof. dr. Senka Dinarević-Mesihović, predsjednica Udruženja Srce za djecu koja boluju od raka Lejla Kamerić.

Predsjednica Udruženja Srce za djecu koja boluju od raka Lejla Kamerić kazala je kako djeca oboljela od raka i njihove majke s nadom gledaju u ovaj objekt koji, kako je kazala, “treba biti nešto više od kuće, treba biti njihov dom i njihova porodica u najtežim danima njihovog života”.

Kamerić se također zahvalila Vakufskoj direkciji te narodu i institucijama Kuvajta na značajnoj donaciji.

Direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović poručio je kako je sretan jer je Vakufska direkcija učestvovala u jednom humanom projektu, te dodao da je IZ uvijek sa svojim institucijama učestvovala u humanim i društveno korisnim projektima.

“Nadam da ćemo u septembru svi zajedno učestvovati na svečanom otvaranju ovog veoma važnog objekta”, rekao je Zajimović, te se zahvalio prijateljima iz Kuvajta, zemlje, za koju je kazao, kako nema manje zemlje na svijetu, a da više učestvuje u humanitarnim projektima diljem svijeta.
Reisu-l-ulema IZBiH Husein ef. Kavazović poručio je kako je današnji skup, prije svega, zbog djece.

“Okupili smo se da na ovaj način damo podršku i da kažemo da činimo ono što možemo učiniti, ono što je s naše ljudske strane, da njima i njihovim porodicama olakšamo život i da pomognemo u njihovom liječenju. Hvala udruženju koje je na čelu ovog projekta i koje nam svima daje snage da učestvujemo i izdržimo u ovom projektu”, rekao je Kavazović.

S obzirom na to da je za okončanje radova na projektu Roditeljske kuće neophodno još oko 300.000 KM, Kavazović je također iskoristio priliku da pozove sve ljude u BiH da se uključe kako bi projekt bio završen do kraja godine.

Nakon obraćanja, predstavnici IZ-a i ambasade Kuvajta simbolično su predali donatorski ček u vrijednosti od 174.000 KM. Podsjetimo da su Vakufska direkcija i ambasada Kuvajta ranije donirale pomoć od 172.000 KM. Vrijednost ukupne investicije iznosi 1.200.000 KM.

Roditeljska kuća će služiti za smještaj djece oboljele od raka i njihovih roditelja koji dolaze van Kantona Sarajevo.

Kuća za roditelje djece oboljele od raka bit će površine 666 kvadratnih metara, imat će suteren, prizemlje i tri sprata, u njoj će biti deset apartmana, zatim multifunkcionalna prostorija s igraonicom i dnevnim boravkom, zajednička kuhinja i trpezarija, sala za sastanke i fizikalne vježbe, te prostorije za Udruženje.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.