Iran ukida zabranu prisustva žena na sportskim događajima

09.04.2015.  //  Novosti  //  Nema komentara

Iranski zvaničnici su djelomično ukinuli zabranu dolaska žena na muške sportske događaje, javlja Anadolu Agency (AA).

Zamjenik ministra za sporta Abdolhamid Ahmadi rekao je da je iransko Državno sigurnosno vijeće odobrilo plan ministarstva da ženama i porodicama dopusti prisustvo određenim sportskim događajima, javlja iranska novinska agencija IRNA. Plan bi trebao biti implementiran tokom ove godine.

Ahmadi je napomenuo kako prisustvo žena neće biti moguće na svim događajima i stadionima, ali nije govorio o detaljima. Naglasio je da će odluka zavisiti od vrste sporta.

Ženama je zabranjeno prisustvo sportskim događajima od revolucije iz 1979. godine. Cilj zabrane je bio spriječiti kontakt muškaraca i žena koji nisu u srodstvu. Ovo je pravilo stavljano van snage stranim državljankama čije su reprezentacije igrale u Iranu.

Odluka Irana uslijedila je nakon poziva predsjednika FIFA-e Seppa Blattera da ova zemlja ukine netolerantnu zabranu ženama da gledaju fudbal na stadionima.

Iran je nedavno izgubio domaćinstvo Azijskog kupa 2019. godine, a neki zvaničnici su tvrdili kako je upravo ovo pravilo utjecalo na odluku.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.