U Bjelorusiji građani koji ne rade mogu biti novčano kažnjeni ili uhapšeni

19.04.2015.  //  Novosti  //  Nema komentara

U Bjelorusiji je na snazi propis prema kojem građani koji više od pola godine ne rade i tako ne sudjeluju u finansiranju državnih rashoda, mogu zbog društvenog parazitizma biti oglobljeni ili uhapšeni, javlja Fena.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko potpisao je Ukaz o sprečavanju društvenog parazitizma, prema kojem osobe koje ne žele raditi i žive na tuđi račun, pa prema tome i ne pridonose podmirivanju državnih rashoda, i to više od pola godine, moraju platiti novčanu kaznu, bez obzira na to radi li se o bjeloruskim državljanima ili strancima koji stalno žive u toj zemlji.

U obrazloženju ukaza kaže se da je uveden kako bi se građane potaknulo na radnu aktivnost.

Onima, pak, koji ne rade, a ne žele platiti globu, a ne pripadaju izuzecima kao što su invalidi, maloljetnici, neke skupine roditelja i sl., prijete hapšenje i rad za opće dobro.
Lukašenko je protuparazitski ukaz višekratno najavljivao te odbacivao kritike da vraća sovjetsku praksu borbe protiv parazitizma, pod što se trpalo svašta.

Pri tome je tvrdio kako ne treba odbacivati sve što je sovjetsko te kako ne treba birati sredstva da bi se “gotovane” natjeralo na rad.

Inače, prema službenoj statistici od 1. marta, stopa nezaposlenosti u Bjelorusiji u ekonomski aktivnom stanovništvu je 0,8 posto.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.