Samira Poričanin Petrešin: Tijesna koža

21.04.2015.  //  Lica  //  Nema komentara

Ja sam Samira i ja sam debela. Nikada nisam bila mršava, ali ekstremno gojazna sam postala prije nekoliko godina. Stres, velika količina hrane, loša navika da jedem jednom dnevno, i to u večernjim satima doveli su me do toga da sam postala druga osoba koja godinama nije stala na vagu iz straha da će brojka biti poražavajuća.

Piše: Samira Poričanin Petrešin (prekardasijan.ba)

Nedavno je poznanica – nakon što je saznala da sam smršavila 40 kilograma i vidjela moje fotke prije i poslije – zaključila kako sam ja bolja optička varka od plavo-crne / žuto-bijele haljine i mačke koja ne zna je l’ pošla ili došla. U njenim očima, kaže, nikad nisam bila toliko debela. Tako vam je to: uvijek smo u očima ljudi s kojima smo bliski i koji nas vole bolji nego što jesmo.

S druge strane, kad vas na moru sa 60 kilograma viška jedan Nijemac vidi prvi put, njemu sigurno ne djelujete kao optička varka već kao velika barka. Ruku na srce, ne može mu čovjek ni zamjeriti šta je pomislio očito, ali kad je krenuo fotkati i praviti šprdačinu sa svojom klikom, barka je odlučila da se nasuče na njega. Valjda vam je jasno da nije izmišljen fotoaparat koji može preživjeti cunami.


Da samo znate kako sam bila ponosna što sam se obračunala s njim! Ali evo, skoro godinu dana nakon incidenta s plaže, još sam ponosnija  što sam se obračunala s ovolikom sobom.
Kontam nešto: nit’ je dobro uljuljati se i ostati debeo zbog prijatelja koji vas vole kakvi god da ste, nit’ je dobro željeti mijenjati se zbog tuđinaca. Valjda je poenta vlastitu kožu učiniti udobnijom kada ona postane isuviše tijesna. Da, i ovako velika koža može postati tijesna. Ali da je najvažnije  voljeti sebe i raditi stvari prvenstveno zbog samog sebe – eeee, treba podosta vremena da to iz guzice u glavu dođe. A kako je meni došlo iz guzice u glavu, od danas čitajte na mom blogu.

P.S.  Za ovo posljednje veličina guzice nije presudna.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.