Djevojka od 19 godina, uprkos svom autizmu, svira 19 instrumenata

05.05.2015.  //  Lica  //  Nema komentara

Uprkos autizmu koji ima, 19-godišnja djevojka svira 19 instrumenata, piše Anadolu Agency (AA).

Djevojka Rabia Aytek iz Turske, uz veliku pomoć majke i profesora, uspjela je pobijediti predrasude vezane za ovaj biološki razvojni poremećaj mozga. Ona je uspjela upisati državni fakultet, a sada se sprema za natjecanje talenata.

Njena majka Canan kaže kako se Rabia s dvije i pol godine povukla u sebe, te da se ona nije mogla brinuti o njoj sve do Rabijine pete godine, jer je i sama bolovala od raka. Zbog problema koje je imala i koje je nesvjesno izazivala u svojoj okolini i školi, Rabia nije mogla nastaviti s osnovnim obrazovanjem, nego je s istim nastavila u obdaništu.

S njom je radio psihijatar koji je uz pravilno propisanu terapiju, uveliko utjecao na Rabijin životni put.

“Rabia je u predškolskoj mogla samo pisati. Zbog toga što se povukla u sebe sa dvije i pol godine, njena prva riječ koju je je izgovorila sa osam godina, bila je ‘mama’. Primjetila sam da ima smisla za ritam i s devet godina upisala sam je na kurs gitare. Do kraja godine nije mogla svirati, a onda je profesorica došla i rekla kako Rabia zna napamet sve kompozicije. Tako je na koncertu koji se održava krajem školske godine, svirala bez notnog zapisa”, kazala je njena majka Canan.
Rabia je dvije do tri godine nakon gitare pohađala kurs violine, klavira i časove pjevanja. Istovremeno je svake sedmice pohađala sve časove. Uspjeh se vidio već na kraju prvog mjeseca. Ova djevojka je nakon koncerta koji je imala, na prijemnom ispitu u umjetničkoj školi, osvojila maksimalan broj bodova i tako dobila cijelu stipendiju.

U isto vijeme pohađala je državni konzervatorij Istanbulskog univerziteta. Majka kaže kako Rabia nije osramotila svoje profesore.

“Ja nju nisam slala u školu da bi se socijalizirala. Za to postoje druga mjesta. Ovi časovi su bili bitni za nju kao muzičara. Ove godine je polagala ispit za upis na fakultet. Naš cilj je bio da ona pohađa državni fakultet. Ona je na taj način prevazišla prepreke osoba s posebnim potrebama. Na ispitu koji se polaže sa stotinu bodova, ona je osvojila maksimum bodova. Nakon što bude polagala ispit na kojem će se ocijeniti njen talent, želim da studira na državnom fakultetu. Moj cilj je otvoriti put djeci s posebnim potrebama”, kaže njena majka.

Rabia je kazala kako veoma voli svirati.

“Imam devetnaest godina i sviram 19 instrumenata. Mogu svirati gitaru, violinu, klavir, kanun, čelo, udaračke i žičane instrumente. Dok sviram gitaru ujedno i pjevam. Veoma sam uzbuđena što ću ići na fakultet. Želim biti profesor muzičkog vaspitanja. Mogu svirati u nekom orkestru ili davati časove djeci s posebnim potrebama”, kazala je Rabia.
Njeni profesori su vrlo ponosni na nju i kažu kako je uvijek pokazivala veliki talent te da je bolja čak i od nekih profesora muzičke kulture.

Također, ona mnogo vježba, ali je najbitnije da uživa u onome što radi, pa je njen uspjeh zagarantovan, smatraju profesori.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.