Irak: Pripadnici ISIS-a pogubili 300 zarobljenih Jazida

05.05.2015.  //  Nacionalne manjine  //  Nema komentara

Jazidska Partija progresa saopćila je da su militanti ISIS-a ubili 300 zarobljenih jazida u iračkoj oblasti Tal Afar, zapadno od Mosula.

Irački potpredsjednik Osama al Nudžaifi opisao je izvještaje o smrti kao užasne i varvarske, prenosi BBC, dodajući da je hiljade članova te manjinske etničke grupe zarobljeno prošle godine.

Mnogi su se javili da ih drže u Mosulu, glavnom uporištu ISIS-a, čiji militanti su zauzeli velika područja na sjeveru i zapadu Iraka i istočne Sirije 2014. godine.

Istaknuti poslanik jazida u Iraku Mahma Khalil izjavio je u nedjelju da su militanti ISIS-a ubili najmanje 25 zarobljenih Jazida u logoru, u gradu Tal Afar i da je razgovarao sa četiri različite osobe, koje su imale saznanja o događajima u logoru.

Kalil kaže da razlog za ubijanje nije poznat.

“Militanti žele da se proširi užas među njima, da ih prisile da pređu na islam ili da urade nešto drugo”, rekao je on.
Dodajući da među ubijenim ima muškaraca, žena i staraca, Kalil je dodao da vjeruje da u tom logoru još uvijek ima oko 1.400 drugih jazida, javlja Fena.

Desetine hiljada jazida je pobjeglo u augustu, kada je ISIS zauzeo sjevernoirački grad Sinjar, ali na stotine su militanti uhvatili.

Oko 50.000, od kojih polovinu čine djeca, uspjeli su da pobjegnu u planine van grada, gdje se još uvijek nalaze.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.