Prvi porod kadaverično transplantirane osobe u BiH: Alma Smajić rodila blizanke

08.05.2015.  //  Lica  //  Nema komentara

Prvi put u Bosni i Hercegovini i možda u cijelom regionu, kadaverično transplantirana osoba rodila je dvije zdrave djevojčice. Porod su izveli dr. Lejla Imširija, prof. Godinjak i prof. Aganović, uz cijeli tim ljekara i sestara Klinike za ginekologiju KCUS-a.

“Ja sam s osmijehom na licu dočekala pacijenticu Almu Smajić s jedne strane, a s druge strane sam bila dosta zabrinuta, s obzirom na to da je ovo prvi slučaj u BiH poroda transplantirane žene i nama je izuzetno drago da je nama na klinici pripala ta čast da prihvatimo takvog pacijenta.

Blizanačka trudnoća je i inače sama po sebi trudnoća visokog rizika, a pogotovo u ovom slučaju. Operacija je tehnički protekla sasvim u redu, bez ikakvih komplikacija, dobili smo dvije zdrave curice”, rekla je dr. Lejla Imširija koja nije krila zadovoljstvo krajnjim ishodom ovog poroda.

Alma Smajić iz programa “Toulouse 2011″ Otvorene mreže na čelu s Almirom Čehajićem, je prije godinu i po dana kadaverično transplantirana uz pomoć francuskih ljekara i Francuske. 

Almir Čehajić Batko je istaknuo važnost koordinacije francuskih ljekara i ljekara iz KCUS.

“I sada pri samom porodu u koordinaciji su bili francuski ljekari i ljekari iz KCUS-a. Ova vijest je osim klinike ‘Rangueil’ u Francuskoj, zatim KCUS i svih zaposlenika Otvorene mreže, izazvala sreću kod armije ljudi koji su učestvovali u ovoj priči”, kazao je.

Ponekad bajka zapravo postane stvarnost. Ova to sigurno i jeste.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.