U sarajevskom naselju Gorica: Kako Romi slave Đurđevdan (FOTO+VIDEO)

06.05.2015.  //  Teme  //  Nema komentara

Romi danas slave Đurđevdan (Ederlezi), jedan od svojih najznačajnijih praznika, a ekipa portalaRadiosarajevo.ba posjetila je sarajevsko naselje Gorica, gdje smo zabilježili kako Romi uprijestolnici Bosne i Hercegovine slave ovaj praznik.

“Svoj praznik obilježavamo tako što prvo idemo na Omahu, uzimamo vodu, beremo cvijeće kojim okitimo svoju kuću. Pripremamo vodu, beremo cvijeće i stavljamo u zdjelu. Crveno jaje stavljamo u tu zdjelu, jaje koje smo dobili ranije za Uskrs ili Vaskrs”, rekla nam je Zahirović Džemila.

“Za mene je Đurđevdan veliki praznik i proslavljamo ga u krugu porodice, prijatelja i komšija. Imamo i u toku proslave posebne rituale. Nekada se bolje pripremimo, nekada lošije, sve u zavisnosti od financijske situacije”, kazala je.

Jedan od Roma iz Sarajeva ističe kako je proslava Đurđevdana bila mnogo ljepša u vrijeme Josipa Broza Tita, a njegovu kuću krasi i slika predsjednika Jugoslavije.

“Velika je razlika. Dok je bio Tito, to je bilo da te Bog sačuva, slavilo se po tri, četiri dana”, ističe naš sagovornik.

Pogledajte video prilog.

F. Z., Radiosarajevo.ba

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.