Djevojčici u Francuskoj zabranjen ulazak na nastavu zbog duge suknje

14.05.2015.  //  Nacionalne manjine  //  Nema komentara

Učenicu jedne osnovne škole u Francuskoj nisu pustili na nastavu zato što je nosila dugu suknju, javlja Anadolu Agency (AA). 

Djevojčica Sarah, učenica na koledžu Leo-Lagrange de Charleville-Mezieres u francuskom gradu Charleville-Mezieres na sjeveru zemlje pojavila se u školi u crnoj dugoj suknji nakon čega joj nije dozvoljeno da uđe na nastavu zbog, kako su naveli, kršenja načela sekularizma. Međutim, Sarah je nakon dvosedmičnog proljetnog raspusta, ponovo obukla dugu suknju i vratila se u školu.

Kako je kazala za AA, ovaj put škola je nije upozorila ni intervenisala te je na nastavu ušla kao i svi drugi učenici.

Sarah se nije obazirala na upozorenja uprave škole zbog duge suknje koju je nosila te je to ponovo uradila.

“Naravno, mogla sam obući i pantalone ali izabrala sam suknju. Moje pravo je da obučem šta ja želim. Kada želim obući ću pantalone, a kada poželim obući ću i suknju”, kazala je Sarah.

Uprava škole pozvala je majku od Sarah u školu na razgovor ali, kako kaže, neće otići bez advokata.

Sarah u aprilu dva puta nije puštena na nastavu zbog duge suknje i vraćena je kući. Zbog ovog slučaja reagirala su udruženja koja se bore protiv islamofobije, međutim, ministar obrazovanja te zemlje Najad-Vallaud Belkacem stao je u odbranu škole. Kako je kazao ministar Sarah u školu nije primljena zbog ponašanja, a ne zbog duge suknje.

Nakon ovog slučaja uprava škole je poslala pismo porodici Sarah u kojem su upozorili da pripaze na oblačenje kćerke ukoliko žele da ona nastavi sa obrazovanjem.

Od aprila je škola donijela zabranu da djevojčice muslimanske vjeroispovijesti ne mogu oblačiti duge suknje u školu.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.