‘Obnovit ćemo svih 105 sarajevskih ruža, simbola stradanja i herojstva’

15.05.2015.  //  Novosti  //  Nema komentara

„Ova ruža se nalazi ispred crkve na Marijin Dvoru i jasno ukazuje da agresori koji su pucali sa okolnih brda na Sarajevo nisu prezali da svojom artiljerijom uništavaju vjerske objekte, bolnice, obdaništa, porodilišta“ rekao je ministar za boračka pitanja Kantona SarajevoMuharem Fišo prilikom današnjeg obilaska jedne od pet obnovljenih „Sarajevskih ruža“ te dodao da ova ruža nije samo cvijet niti boja, ona je obilježje krvi nevinih građana.

„Mi nikada nećemo dozvoliti da se zaboravi simbol odbrane, herojstva i stradanja“, poručio je ministar Fišo, saopćeno je.

Tokom opsade Sarajeva koja je trajala 1.425 dana na grad je u prosjeku svaki dan palo 329 granata od kojih je stradalo 11.541 civil, od čega 1.601 dijete, a povrijeđeno je najmanje 50.000 ljudi.

Otisci od granata u asfaltu su prvi put obilježeni u sarajevskim općinama Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad poslije 1996. godine, a Ministarstvo za boračka pitanja KS 2007. godine je donijelo Odluku prema kojoj samo ona mjesta gdje je poginulo najmanje troje civila mogu biti obilježena „Sarajevskim ružama“.

„Prvom fazom obnove planirano je da se nastave radovi na obnovi preostalih osam ruža. Imali smo određenih problema, jer smo morali čekati da Institut za kvalitet potvrdi da su u pitanju kvalitetne boje i materijali, koji su morali biti otporni na razne klimtske uvjete. Namjera nam je da obnovimo svih 105 ‘Sarajevskih ruža’ koje su ucrtane u urbanistički plan“, istakao je ministar Fišo te najavio davanje preporuke Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo da prilikom obnavljanja šetališta i ulica vode računa o ružama.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je do sada za obnovu 13 ruža izdvojilo 6.000,00 KM, ali će kroz rebalans budžeta nastojati obezbijediti sredstava za obnovu još bar 50 „Sarajevskih ruža“.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.