Dijete s nacističkog postera: Hitler je bio gangster, iskoristili su me

16.05.2015.  //  Lica  //  Nema komentara

S plavim očima, plavom kosom i drugim „arijevskim“ odlikama, maleni Gerhard Bartels nekad je bio savršeno ‘poster dijete’ za nacistički režim.

Pritom, njegov ujak je bio prijatelj Adolf Hitlera, pa je slika dječaka sa zločincem Drugog svjetskog rata postala jedan od simbola promocije njemačkog diktatora među omladinom. U godinama prije izbijanja ovog rata, njegovo lice bilo je na razglednicama, knjigama i dio režimskih kampanja.

Osam decenija kasnije, Bartels, danas 83-godišnjak, odlučio je progovoriti o tome kako je iskorišten za mašinu nacističke propagande, piše Daily Mail.

On kaže kako su mu roditelji, 1936, kao 4-ogodišnjaku naredili da obuče najljepšu odjeću koju ima jer ide susresti Fuhrera. „Nisu mi dozvolili toga dana da se igram da slučajno ne bi isprljao odjeću“, prisjeća se Bartels koji kaže kako je izabran jer je njegov ujak, Isidor Weiss, bio Hitlerov narednik tokom Prvog svjetskog rata. Također, Hitler je bio čest gost u hotelu koji se nalazio odmah pored Alpenhofa, ‘konaka’ koji je bio u vlasništvu Bartelovih roditelja.

Bartel, koji još uvijek radi u tom hotelu, navodi kako je Hitler bio obični gangster i kako su ga nacisti iskoristili u svrhu propagande: „ ja sam bio taj koji je svijetu pokazivao kako Hitler voli djecu.“

„Ali, svaki diktator je radio isto, od Mussolinija do Staljina. Mene su izabrali jer sam očigledno izgledao onako kako je Hitler zamišljao savršeno arijevsko dijete“, govori Bartel.

Prisjeća se i kako su mu rekli da Fuhrera pozdravi riječima ‘Heil Mein Fuhrer’ te dodaje kako je i tada znao da je „izmanipulisan“.Fotografiju je načinio Heinrich Hoffmann, Hitlerov lični fotograf, a ista je korištena za nacističku kampanju za usvajanje „arijevske djece“.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.