Obilježen Međunarodni dan sjećanja na preminule od AIDS-a

18.05.2015.  //  Novosti  //  Nema komentara

Asocijacija za podršku oboljelima od HIV-a (APOHA) u partnerstvu sa Asocijacijom XY na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu obilježila je Candlelight Day, odnosno Međunarodni dan sjećanja na preminule od AIDS-a.  

Obilježavanju su prisustvovale na desetine volontera Asocijacije XY i APOHA-e, koji su kroz simolično paljenje lampinjona i šetnju duž Vilsonovog šetališta, te dijeljenje promotivno-edukativnog materijala javnosti skrenuli pažnju na ovogodišnji slogan „Podržimo budućnost“.

Međunarodni dan sjećanja na preminule od AIDS-a, kao i Asocijacija XY i APOHA su posvećeni prevenciji  širenja HIV-a kroz podizanje svijesti, zagovaranje za unaprjeđenje postojećih politika i strategija odbrane od HIV-a na svim nivoima. Ovogodišnji fokus stavljen je na činjenicu da se najvažniji  program podrške prevenciji, dijagnostici i liječenju osoba oboljelih od AIDS-a, podržan sredstvima Globalnog fonda formiranog u Bosni i Hercegovini 2004. godine okončava upravo ove godine.

Obje organizacije obilježavanjem ovog datuma žele skrenuti pažnju na činjenicu da borba protiv HIV/AIDS-a ne prestaje sa 2015,. te da novi programi prevencije, dijagonostike i liječenja moraju biti primaran zadatak vlada i svih drugih relevantnih faktora u BiH.

Obilježavanje ovog datuma započeto je još 1983. godine, a sam dan sjećanja se obilježava svake treće nedjelje u mjesecu maju. BiH će i ove godine, zajedno sa više od stotinu drugih država širom svijeta, kroz aktivnosti Asocijacije XY, APOHA-e odati počast preminulima od AIDS-a, te kroz iste pokušati potaknuti svijest javnosti o prisustvu virusa HIV-a.

Kroz programe Globalnog fonda APOHA i Asocijacija XY svakodnevno rade na edukaciji i prevenciji te borbi protiv stigmatizacije osoba koje žive sa HIV-om ili AIDS-om.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.