Eiffelov toranj zatvoren zbog protesta radnika protiv rasta agresivnog džeparenja

23.05.2015.  //  Teme  //  Nema komentara

Eiffelov toranj u petak je zatvoren za javnost dok su radnici protestirali protiv rasta agresivnog džeparenja oko tog pariskog simbola koji svakodnevno privlači na hiljade posjetilaca.

Protest je uslijedio dan nakon što su pariške vlasti saopćile da su kriminalna djela protiv turista u opadanju u ovoj godini zbog pojačanog policijskog prisustva i videonadzora.

Kompanija koja upravlja tornjem saopćila je da objekt nije otvoren u petak jer su radnici zabrinuti sitnim kriminalom u njegovoj okolini i sarađuju s policijom na nalaženju rješenja. Mase turista kretale su se u blizini turističke atrakcije jer nisu bili u stanju doći do tornja. Toranj je redovno otvoren svaki dan, ali se povremeno nakratko zatvara zbog bombaških prijetnji ili štrajkova, javlja Fena.

Radnici u Louvreu održali su sličan protest u 2012, žaleći se na rastući problem džeparenja u golemim galerijama slavnog pariskog muzeja.

Pariske vlasti saopćile su da je broj nasilnih pljački opao za 25 posto, a broj slučajeva džeparenja opao je za 23 posto u prva četiri mjeseca ove godine, sudeći prema brojkama objavljenim u četvrtak.
U posljednjim mjesecima vlasti su također razbile nekoliko velikih pljačkaških mreža, sudeći prema državnom tužiocu Francoisu Molinsu, koji je u četvrtak učinio specijalnu posjetu turističkom kvartu Champs-Elysees kako bi pokazao koliko je policija ozbiljna u borbi protiv kriminala nad turistima.

Pariz je također u stanju povišene pripravnosti od januarskih napada na redakciju satiričnih novina Charlie Hebdo i košer supermarket u kojima je ubijeno 20 ljudi, među kojima i troje napadača.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.