Jelena, Aida i Žana: Mlade Bosanke i Hercegovke spašavaju ljudske živote

26.05.2015.  //  Lica  //  Nema komentara

Hrabre djevojke Gorske službe spašavanjaJelena Simović (GSS Foča), Aida Ćatić (ISS Mostar) i Žana Marijanović (HGSS Mostar), dostojno su predstavljale Bosnu i Hercegovinu na prvom takve vrste i vrlo značajnom događaju.

Radi se o naprednom kursu speleologije, a ove tri dame provele su deset dana u Sloveniji na Međunarodnom treningu spiljskog spašavanja koji je trajao od 25 aprila do 2. maja u mjestuRakov Škocjan u Sloveniji.

Na njemu se okupilo 17 učesnica (pet iz Slovenije, četiri iz Njemačke, tri iz Bosne i Hercegovine i četiri iz Irana), vođene instruktorima izCave Rescue Service Slovenija. U odličnoj atmosferi sve učesnice prošle su 80 sati stručnih predavanja i intenzivnih treninga, uvježbavajući manevre i tehnike spiljskog spašavanja.

Stečeno znanje provjereno je na finalnoj vježbi spašavanja. U završnoj analizi programa učesnici prvenstveno su istaknuli veoma pozitivne i profesionalne odnose s instruktorima, te naglasili svoje zadovoljstvo stečenim znanjem kroz program i jedinstven trening.

S obzirom na to da je ovo prvi Međunarodni trening ovog tipa, svi su izrazili želju da se ovakvi seminari i treninzi ponovo organiziraju.

Ove djevojke iz dana u dan pokazuju svoju odanost prema poslu, žrtvujući mnogo toga. Ističu da ih nema mnogo, ali one koje su tu, vrijede mnogo.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.