Bosanac Samir Bečić četiri puta prvak svijeta u fitnessu: Radio i s Chuck Norrisom

27.05.2015.  //  Lica  //  Nema komentara

Bosanac Samir Bečić rodom iz Ključa tokom 2000. godine otputovao je u Sjedinjene Američke Države kako bi se bavio sportom, ne sluteći da će njegova karijera krenuti uzlaznom putanjom i svrstati ga u svjetski vrh. Od te godine, baveći se dobrom fizičkom disciplinom nastalom kao rezultat redovnog tjelesnog vježbanja i pravilne prehrane - fitnessom, postao je četiri puta prvak svijeta, četiri puta prvak Amerike, 22 puta bio je prvak Teksasa, te 29 puta prvak teksaškog grada Houstona.

Prisjećajući se svojih početaka u svijetu fitnessa, Bečić u razgovoru za Anadolu Agency (AA) ističe kako je imao veliku sreću da kao Bosanac u nepoznatom svijetu, daleko od domovine, izgradi san o sportskom životu i zdravlju.

“Uvijek sam trenirao, uvijek sam bio sportista, ali kad sam došao u Ameriku posvetio sam fitnessu 100 posto, to je bio moj prioritet broj jedan. Prvo sam radio za jednu od najvećih fitness kompanija svijeta, a nakon trenerske karijere postao sam direktor najvećeg američkog fitness kluba”, naglasio je Bečić, dodajući kako je prirodan slijed događaja bilo otvorenje vlastite kompanije i osnivanje pokreta koji danas djeluje pod nazivom “Revolucija zdravlja i fitnessa” a koji u Americi slovi za najistaknutiju sportsku firmu.

“Pokret je trenutno sada, uz mnogo truda, četvrti najveći pokret u Americi, što se tiče zdravlja i fitnessa. Pokret je napravio nekoliko stvari koje prije niko nikada nije napravio”, kazao je Bečić.

Bosanci imaju mogućnost da zdravo žive

Kada je riječ o njegovoj fitness kompaniji koja zapošljava vrsne stručnjake, ističe kako je magazin koji kompanija izdaje, 2013. godine prvi u svijetu izdao listu najzdravijih predsjednika svijeta te religijskih lidera.

Predsjednik Republike Turske Recep Tajip Erdogan te godine zauzeo je 13. mjesto na listi svih predsjednika svijeta. Na vrhu ljestvice našao se, kako kaže Bečić, ruski predsjednik Vladimir Putin dok je papa Franjo bio na čelu najzdravijih vjerskih lidera svijeta.

“Kriterij je bio: ljudi koji se bave sportom, zdravim životom, koji promoviraju zdravi život u svojim zemljama. Putin je bio sportista preko 40 godina, ima crni pojas u više disciplina, naravno da će biti na vrhu liste. Tu se našao i predsjednik Obama”, prisjetio se Bečić.

Govoreći o važnosti fizičke i duhovne spremnosti političkih lidera, Bečić je napomenuo kako zdravlje ima skoro pa presudnu ulogu u visokoj poziciji kakvu imaju čelnici država.

“Zamislite jednu stvar: ako vi imate zdravog vođu, koji ima mnogo discipline, koji radi mnogo, zamislite predsjednika koji trenira, koji se hrani zdravo – on ima mnogo više energije da se posveti svom poslu”, zaključio je Bečić.

Govoreći o rastućem problemu gojaznosti u svijetu, Bečić u razgovoru za AA ističe kako su Amerikanci do unazad nekoliko godina slovili za najgojazniju naciju svijeta. Prema njegovim riječima, posljednjih godina situacija se promijenila te sve više ljudi, svih uzrasta i dobi, učestvuje u sportu.

“Amerikanci kada se bave sportom, oni to rade da bi osvojili neku nagradu, da bi zaradili novac. To je svugdje u svijetu tako. Amerikanci nemaju kulturu da se bave sportom samo radi zdravlja”, dodaje, ističući kako su Bosanci i Hercegovci daleko zdraviji od američke nacije jer za to imaju dobre uvjete koje nedovoljno koriste.

“Mislim da Bosanci imaju mogućnost svugdje da se bave zdravim životom. U Sarajevu šetam, u Houstonu nemam tu mogućnost. Bosanci trebaju samo manje jesti masnu hranu i više povrća. Ovdje ima planina, rijeka, čiste vode“, napominje Bečić.

Iako je prepoznat fitness stručnjak u svijetu, dodaje kako zdravlje i fizička spremnost svakog čovjeka ne zavise od njegovog odlaska u teretane ili druge sportske centre.

“Ne trebate ići u fitness centar da budete zdravi, možete biti zdravi svugdje, šetajte, hodajte, vozite biciklo, izvedite vašu djecu. Ako mogu dati najbolji savjet da budete zdravi, on glasi: pijte što više vode. To čisti organizam, daje energiju, koža postaje zdravija, možete raditi više”, kaže Bečić.

Prisjećajući se velikog broja svojih klijenata tokom godina, Bečić dodaje kako je njegov najstariji klijent imao 88 godina kada je odlučio da se bavi fitnessom nakon čega je, dobivajući pozitivnu volju za životom, započeo putovanje svijetom.

Radio s Chuck Norrisom

Dok je radio kao fitness trener njegovi klijenti su, kako kaže Bečić, bili i bivši predsjednici država, šefovi najvećih kompanija svijeta, religiozni lideri najutjecajnijih vjerskih institucija svijeta i mnogi drugi.

“Ne mogu reći s kim sam sve radio zbog ugovora, ali radio sam sa olimpijskim šampionom i trenerom košarkaškog tima “Los Angeles Lakersa”. Imao sam priliku raditi s Chuck Norrisom, s dosta političara, senatora, biznismena”, govori Bečić za AA.

Iako već dugi niz godina živi u Americi, često posjećuje domovinu za koju kaže da je uvijek i svuda u njegovom srcu.

“Ovo je prvi put da sam letio avionom preko BiH jer uvijek idem do Zagreba. Vidio sam kako je zemlja puna brda i planina, BiH može biti najveći prirodni fitness centar u svijetu da stranci vide da je Bosna mjesto gdje mogu postati zdravi”, kazao je.

Iako uskoro napušta zemlju zbog brojnih obaveza, ističe kako se uvijek rado vraća. Oduševljen je i projektom Sarajevu Business Forum 2015. gdje je pozvan kao gost i kojem je prisustvovao prvog dana.

“Drago mi je što sam Bosanac i što Sarajevo ima jedan takav projekt”, zaključuje.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.