Rezolucija o Srebrenici najvjerovatnije i ove godine bez podrške PSBiH

28.05.2015.  //  Novosti  //  Nema komentara

I ove godine u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine upućen je Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, ali najvjerovatnije ga zastupnici iz Republike Srpske (RS) neće podržati.

Jedan od predlagača ove rezolucije - Mirsad Mešić kazao je da, uprkos presudama Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala, Parlament BiH se o genocidu u Srebrenici nije očitovao zbog odnosa poslanika iz RS-a.

“Mislim da je osnovna civilizacijska obaveza svih ljudi u BiH, kao što je to slučaj u svijetu, da podrže takvu rezoluciju kojom se osuđuje genocid i stradanje svih nevinih osoba u BiH, i valjda je to minimum koji možemo učiniti da bismo stvorili bolje uvjete za pomirenje u BiH”, rekao je Mešić za Justice Report.

Evropski parlament je 2009. godine usvojio sličnu rezoluciju o Srebrenici, kao i parlament Republike Srbije, te Kanade.

Rezolucijom o Srebrenici trebao bi se osuditi genocid koji je počinjen u julu 1995. godine, kada je ubijeno oko 8.000 srebreničkih dječaka i muškaraca. Predlagači rezolucije traže od pravosudnih organa da zakonski sankcioniraju one koji negiraju genocid. U rezoluciji se navodi da je to dokument kojim se odaje počast svim stradalim u našoj zemlji, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.

Osim Mešića, predlagači rezolucije su Denis Bećirović i Zaim Backović, a podržao ju je i veliki broj udruženja iz Srebrenice.

Munira Subašić iz Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” kazala je da je sramota da, 20 godina nakon genocida, Parlament BiH nije usvojio rezoluciju.

“Svake godine, pa i ove, dobivamo uvrede iz Republike Srpske, jer se još uvijek negiraju žrtve i brojke. Ako ne usvoje tu rezoluciju, onda su ponosni na genocid koji su učinili i na zločince, ako ne dignu ruke i ne glasaju za nju”, izjavila je Subašić.

Dušanka Majkić, članica Zastupničkog doma iz reda srpskog naroda, smatra da je ova rezolucija jedino usmjerena na brigu o bošnjačkim žrtvama i da je zbog toga nikada ne bi mogli podržati.

“Mi nećemo biti u momentu glasanja sve dok Predstavnički dom vodi Šefik Džaferović. Da jesmo tamo, ne bismo glasali, jer ovoj zemlji treba da se o bliskoj prošlosti sjedne i dogovori politički šta ćemo sve prihvatiti, a šta sve sporiti. Gdje su žrtve i jednih i drugih i trećih?”, navela je Majkić i dodala da rezolucije svakako nisu obavezujući dokumenti.

U rezoluciji se, između ostalog, navodi da je privođenje pravdi preostalih osumnjičenih za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge ratne zločine, preduvjet za izgradnju trajnog mira i stabilnosti u BiH i regionu.

I ranije je predlagana Rezolucija o genocidu u Srebrenici, ali nije usvojena zbog nedostatka podrške poslanika iz RS-a.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.