Negiranje srebreničkog genocida vrijeđa nas do koštane srži

29.05.2015.  //  Teme  //  Nema komentara

Članica Udruženja „Pokret majki enklava Srebrenica i žepa“ Kada Hotić je danas u Sarajevu, na pres-konferenciji na kojoj je prezentiran „Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici“ koju su predložili državni poslanici Denis Bećirović, Mirsad Mešić (SDPBiH) i Zaim Backović (BPS) kazala da se genocid u Srebrenici desio i da je tužno što pola naše zemlje to ne želi priznati.

„On se desio i priznat je u Međunarodnom sudu pravde. Zašto je problem da se usvoji rezolucija o genocidu ako je to činjenica, ako se samo na temeljima istine može graditi budućnost. Zašto taj jedan entitet, iz kog naroda su bili učesnici u genocidu, jednom ne osudi te svoje zločince, da se pokaju, da kažu da to nije dobro, da nam treba budućnost i prihvatit ćemo to kao istinu da bismo imali bolju budućnost. Zašto je to problem, 20 godina mi to čekamo“, kazala je Hotić, javila je Fena.

Dodala je da je čitav svijet, takoreći, prihvatio tu rezoluciju, a „mi imamo pola zemlje koja neće“. Hotić smatra da je vrijeme da se to jednom prihvati „jer samo na istini, na temeljima istine možemo budućnost graditi“.

Istaknula je da negiranje genocida vrijeđa žrtve.

„Vrijeđa nas do koštane srži. Trebalo bi da se usvoji zakon koji će kazniti određene ljude koji idu do te mjere da vrijeđaju, da se trpjeti ne može. Neću oprostiti nalogodavcima, kreatorima. Oni su, nažalost, nekažnjeni, oni nisu bili pred licem pravde, samo su ‘izvođači radova’ zločinačkih do sada kažnjavani. Ali ovo što imamo, da se jednom prihvati, da se prizna“, rekla je Hotić, dodajući da je sramota da BiH to nije uradila.

Upitana da prokomentira nedavnu posjetu Milorada Dodika Potočarima, Hotić je kazala „neka je došao, i treba da dođe“: „Svako treba da dođe da vidi, da pročita onu historiju koja je napisana bijelim nišanima. Hvala Bogu da smo mi uspjeli, mi udruženja. Kad već moramo pisati historiju na takav način, da smo je napisali na mjestu zločina, na mjestu gdje se vijorila zastava UN-a, gdje su nas odveli u smrt, gdje su nam odvojili sve muškarce i dječake…“
Istaknula je da se istini mora pogledati u oči i istinu prihvatiti.

„Tek onda možemo računati na nekakvu budućnost, na nekakav suživot, na nekakvo povjerenje. Uglavnom, treba nam istina. Treba je na papiru, treba priznanje onoga što je bilo, pa ćemo imati bolju budućnost. I naravno, treba nam pravda, a mi žrtve imamo pravo na pravdu“, poručila je ona.

Srebrenica ove godine obilježava 20 godina od počinjenog genocida.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.