Žive božice u Nepalu (FOTO+VIDEO)

10.06.2015.  //  Lica  //  Nema komentara

U Nepalu postoji tradicija prema kojoj djevojčica može postati živa božica, na određeno vrijeme…

Za magazin National Geographic, fotografkinjaStephanie Sinclair zabilježila je životekumari djevojčica koje su odvojene od škole i svakodnevnih dječijih igara i pretvorene u žive božice kojima se klanja i koje se obožavaju. 

One dobiju posve nova lica kad su na ulici, na svojim prijestoljima, a fotoprojektom autori su željeli pokazati ono drugo lice - šta se krije iza lica malih božica za koje se vjeruje da krštenjem božice nastane njihova tijela; kakav je njihov svakodnevni život?

Djevojčice prestaju biti kumaris s prvom mjesečnicom, a fotopriča govori i o tome šta se s njima događa nakon toga…

Djevojčice nakon što prestanu biti božice pokušavaju se vratiti u normalan život – vraćaju se školskim obavezama, ali se na njih i dalje gleda malo drukčije.

Kako bi se djevojčice uspješno reinkorporirale u društvo, organiziraju je skupovi bivših kumari djevojčica, a država im pokušava omogućiti i stipendije kako bi bilo lakše nastaviti školovanje. Mnoge od njih su se udale i postale majke, pričaju autori fotopriče. 

Fotografije su savršen prozor u kulturološki fenomen koji se događa stotinama godina, ukorijenjen je u narodu i provodi se svake godine.

U nastavku je priča o nastanku fotografija, a njih možete pogledati ufotogaleriji.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.