Majke tinejdžerke u Južnoj Americi

11.06.2015.  //  Lica  //  Nema komentara

Christian Rodriguez, fotograf, voli sebe posvetiti projektima koji su daleko od rodnoga Urugvaja. On kaže da njegovi projekti stvaraju mnogo prostora da razmišlja o sebi, svome poslu i životu…

“Ipak, nakon nekog vremena, poželite se vratiti”, rekao je. “Odakle sam? Tko sam? Poželite izgraditi priču o svom životu.”

Tražeći odgovore, Rodriguez se vratio u Južnu Ameriku i napravio seriju fotografija Teen Mom koja razmatra tinejdžerske trudnoće u Meksiku, Brazilu i Urugvaju. Ovaj projekt proglašen je najboljim fotoprojektom u Južnoj Americi, a u isto vrijeme je to fotografu najosobniji projekt dosad, kako je rekao New York Timesu.

“Ja sam sin majke tinejdžerke”, rekao je on. “To mi je dalo priliku da se približim, da razumijem, i da slijedim priču na nešto drukčiji način.”

Njegove fotografije bilježe djevojke dok rađaju, suprotstavljene onima na kojima drže svoje bebe.

Projekt obuhvata tužne i fotografije koje izazivaju bijes, a na kojima jeGloria – djevojka i Oaxaca u Meksiku, koju je, kao i njene dvije sestre, silovao otac. 

Rodriguez je boravio i u Brazilu gdje je fotografirao majke u njihovim domovima, gdje je najveći problem teško siromaštvo.

„Mislim da je ovo zaboravljena priča. Ne dobivaju pozornost koliko bi trebalo, a statistički podaci pokazuju da bi Južna Amerika uskoro mogla prednjačiti prema broju maloljetničkih trudnoća“, objasnio je fotograf.

Za većinu tinejdžerki porođaj je traumatično i zastrašujuće iskustvo jer one nisu svjesne svega što se dešava sve dok porođaj zaista ne počne. Nešto drukčije su one fotografije mladih majki s bebama, dan nakon porođaja. Rodriguez kaže da su tada mirnije.

Ove djevojke se najčešće osuđuje, a fotograf je želio pokazati da to nije ispravno. Njima treba pomoć i podrška, pravilna edukacija i usmjerenje jer one same nisu krive, poručio je. 

Pogledajte neke od fotografije u našoj fotogaleriji.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.