Žena koja usvaja preminule bebe

15.06.2015.  //  Teme  //  Nema komentara

Prije 12 godina, Bernarda Gallardo je pročitala naslov u novinama koji joj je promijenio život.

“Ubili su bebu i bacili je na smetljište”, glasio je naslov, a priča je bila o djevojčici pronađenoj četvrtog aprila 2003. godine. Gallardo je bila užasnuta i odlučila je da će djetetu pružiti pristojnu sahranu.

“Žene ne mogu skrbiti o djetetu zbog siromaštva. Neke majke ne žele svoju djecu. To su mlade žene, možda i maloljetne, možda žrtve silovanja ili incesta od strane nekoga kome su vjerovale,” kaže ona.

Sama Gallardo je silovana u 16-toj godini. Ostala je trudna i rodila bebu, koju je odgojila. Imala je podršku prijatelja. Da nije, kaže da bi i ona možda doživjela sličnu sudbinu, piše BBC. 

Podaci govore kako se u Chileu godišnje na sličan način pronađe desetak beba. A želja Bernarde jeste da pomogne toj djeci. Tu djevojčicu je nazvala Aurora, no dok je uspjela pobijediti birokratiju i ostvariti svoj cilj, proteklo je dosta vremena.

Ako neko ne dođe po tijelo, ono je proglašeno kao ljudski otpad i tako ga se rješavaju. Doktori su morali potvrditi da je dijete živjelo, Galardo je trebala prvo usvojiti djevojčicu, a za to vrijeme sud je negodovao. Vjerovali su da je Gallardo zapravo djevojčicina majka i da se tako želi riješiti krivice o napuštanju.

Nakon mjeseci borbe, Gallardo je dokazala svoju dobru namjeru i organizirala sahranu. Na sahranu je došlo oko 500 ljudi, koji su je podržavali. Među njima i doktori i sudija. 

Dan nakon sahrane, novo tijelo je pronađeno. Ovaj put, bio je dječak, nazvan Manuel. Bernarda je odlučila ponovo poduzeti nešto. Lijepila je plakate i molila da ne ‘bacaju’, već djecu daju na usvajanje. Nakon Manuela, usvojila je i sahranila Victora i Cristobala. A trenutno čini isto za Margaritu. 

Njena priča je inspirirala čileanskog direktora Rodriga Sepulvedu da snimi film “Aurora”.

Gallardo često posjećuje grobove usvojenih beba i često primijeti da su mnogi ostavili cvijeće. Bernarda se pita da li je možda među posjetiteljima bila i njihova majka.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.