Koliko je bolesno zdravstvo u BiH?

22.08.2015.  //  Teme  //  Nema komentara

Vijest da je u SKB Mostar od početka godine preminulo 10 beba, zabrinula je Mostar, a ni zemlje regije nisu ostale ravnodušne.

 • Nike Air Max 2015 Femme
 • Maglia Jeff Teague Koliki je, uistinu, stupanj higijenske zaštite u bh. scarpe asics running online Nike Air Max 2016 Heren Rood kliničkim centrima?

  Piše: Vera Soldo, DW

  Na žalost, na ovo pitanje precizan odgovor ne mogu dati ni najodgovorniji iz polja zdravstvene zaštite, dok o stanju u bolničkim sobama mogu samo nijemo svjedočiti krišom snimljene fotografije šokiranih pacijenata i posjetitelja, a humanitarne akcije barem kratkoročno popraviti teško stanje.

  “Mjesecima bolnica oskudijeva čak i u WC papiru, oskudijeva se u svakom pogledu u higijenskim potrepštinama, deterdžentima za čišćenje. Često negoduju i osobe zaposlene na poslovima čišćenja. Na žalost, pacijentima preporučujemo da sami kupe potrebne lijekove. cheap albion gold asics gel lyte 5 mujer rojas Stanje je zaista teško”, kaže medicinska sestra SKB-a Mostar koja je željela ostati anonimna.

  “Na odjelu gdje sam bila sa svojom bebom prozor je bio razbijen, a žohari su se nesmetano ‘šetali’ po sobi. albion gold asics homme pas cher Vlaga posvuda, loše instalacije. Goedkoop Nike Air Max 2017 Bebi smo sami morali kupovati pelene, maramice i ostalo. Da medicinsko osoblje nije bilo maksimalno ljubazno i susretljivo, to bi mi iskustvo bilo nešto najgore u životu”, svjedoči jedna mlada majka.

  No, ovo se ne događa samo u SKB-u Mostar. Ovakva ili slična iskustva bilježe se u skoro svim bolnicama u BiH, od Mostara, Sarajeva, Bihaća, Zenice, Goražda do Banja Luke, Bosanske Gradiške do Istočnog Sarajeva.

  Naime, neplaćeni dugovi za poreze, doprinosi, lijekove, troškove struje i vode doveli su do podatka da osam najviših bolnica u BiH duguje skoro 214 milijuna KM. Krizu u bh.

 • AIR MAX ZERO QS
 • cheap albion silver Mochilas Kanken Infantil zdravstvu pacijenti itekako osjete.

   

  Educirati osoblje ali i – pacijente

   

  Ipak, doc.dr. sac a dos fjallraven soldes buy albion silver Jelena Ravlija, šefica Službe za epidemiologiju Federalnog zavoda za zdravstveno osiguranje kaže da svaka klinika ima uspostavljen program mjera, kontrole i zaštite od infekcija, te da higijenske standarde valja poštovati.

  “Kontroliramo briseve površina i pratimo higijensku razinu poštivanja i tako smo i sada detektirali problem u Mostaru te su propisane i mjere. Doista trebamo uvijek kontinuirano educirati osoblje i provoditi potrebne mjere.

 • Air Jordan 1 Homme
 • Dakle, toga nikada dovoljno i tu treba zaista poraditi”, komentira dr. Kopen nike air max schoenen cheap albion gold Ravlija za DW.

  Naglašava da se nikako ne bi smjelo štedjeti na jednokratnim ubrusima, dezinficijensima, tekućem sapunu, pri tom upozoravajući i na navike samih pacijenata.

  “U bolnicama nisu samo medicinski djelatnici, tu su i pacijenti i dobrim dijelom i njihova zdravstvena i higijenska kulturna sigurno ima važnu ulogu”, kaže ona, ističući da je vrlo teško uraditi preciznu procjenu higijenskog stanja u bh.

 • ADIDAS NMD
 • buy albion gold klinikama.

  Ipak, kada bismo ocjenjivala stanje u klinikama od 1 do 10, Ravlija kalkulira: “To se kreće od klinike do klinike, ali samo neke od njih bi se mogli naći negdje oko polovice, oko 4 ili blizu 5″.

   

  ‘Ne možemo se ni oko čega dogovoriti’

   

  Ministar zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine, doc.dr. Scarpe Nike Air Max Vjekoslav Mandić odlučan je u tvrdnji da se treba štedjeti, ali nikako na sredstvima zaštite i na obnavljanju starih i gradnji novih zdravstvenih objekata i medicinske opreme.

  “U suprotnom to će biti dvosjekli mač i imat ćemo veliki problem”, kaže on.

  “Sve naše bolnice su oronule, derutne i stare, to je činjenica”, kaže ministar Mandić, “i ova zgrada gdje se to dogodilo s bebama je vrlo stara s derutnim instalacijama i, naravno, planiramo graditi novu bolnicu”.

  Međutim, ministar Mandić nije mogao odgovoriti koliki se broj pacijenata zarazi u bh. bolnicama zbog manjka opreza i nedovoljne higijene.

  “Točan broj koliko se ljudi godišnje zarazi bolničkim infekcijama nigdje ne postoji.

 • ROSHE ONE
 • Ova država je specifična. albion silver Nemamo ni zajedničku statistiku, ne možemo se dogovoriti koliko nas ima i kako se brojimo, pa kako onda da to znamo?”, pita ministar.

  I direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije prim.dr. Eniz Čolaković može samo potvrditi ministrove riječi o skoro potpunom nedostatku komunikacije na pojedinim razinama.

 • Boston Celtics
 • buy albion gold On je za DW potvrdio da njegov Zavod nije dobio nikakve informacije o preminulim bebama iz SKB-a u Mostaru.

  “Oprostite, nemam informacija o tome i sve smo doznali iz medija”, kratko je kazao Čolaković.

   

  BiH nema podataka o zdravstvenoj zaštiti

   

  Na žalost, nedostatak sustavne komunikacije i na ovako važnom polju potvrdilo je i istraživanje u okviru Europskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (Euro Health Consumer Index -EHCI), gdje je, po prvi put, prošle godine bila obuhvaćena BiH.

  “BiH je zauzela posljednje mjesto zbog zapanjujućeg nedostatka podataka o njenoj zdravstvenoj zaštiti. Asics Pas Cher BiH je dobila 420 od mogućih 1.000 bodova, manje od Albanije, Srbije i Crne Gore”, zaključuje se u izvješću EHCI-ja.

  Kako je u izvješću naveo dr. asics buty sklep Arne Bjornberg, voditelj istraživanja, tamo gdje postoje podatci o djelotvornosti, kao što je prevencija, ishod i usluge, BiH je na istoj razini kao i njeni susjedi, pa čak i neke članice EU kao što su Poljska i Mađarska.

  On u izvješću posebno naglašava aktivizam pacijenata i stalno poboljšanje kavalitete zdravstvene zaštite.

  “Ta slika bi bila bolja ako bi se praćenju podataka dao prioritet. Glavna korist od boljih podataka nije formalne prirode već se sastoji u pružanju podrške transparentnosti, aktivizmu pacijenata i stalnom poboljšanju kvaliteta zdravstvene zaštite, što je teško postići ako se ne zna obavljaju li se prave stvari na pravi način”, zaključuje dr.

  Leave a Comment

  You must be logged in to post a comment.