Počinju upisi studenata: ‘Potražnja’ za studentima inžinjerstva i tehnologije

23.08.2015.  //  Teme  //  Nema komentara

Na javnim visokoškolskim ustanovama u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska sutra počinje upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2015/2016. buy albion gold Canotta NBA godini. albion gold nike air jordan 11 mujer Predviđen je upis 6.753 redovna i vanredna studenta na univerzitetima u Banjoj Luci i u Istočnom Sarajevu, potvrdili su u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, javlja Fena.

Prijavljivanje kandidata se završava 26. albion silver nike internationalist donna juna, dok je polaganje prijemnog ispita najavljeno za 29. cheap albion silver Asics Gel lyte 3 Dames juni. buy albion silver adidas superstar dziecięce Rezultati konkursa bit će saopćeni 1.jula, a upis primljenih brucoša je od 6. cheap albion gold asics gel lyte 3 pas cher do 10. buy albion gold jula.

Kandidati prilikom prijave mogu konkurisati na dva ili više studijskih programa, s tim da pravo upisa mogu ostvariti samo na jednom od izabranih studijskih programa, a u skladu s odobrenim brojem studenata na pojedinim studijskim programima.

Postupak upisa studenata provodit će se u skladu sa aktima visokoškolske ustanove kojima su uređeni uslovi, provođenje ispita za upis i rangiranje kandidata na studijske programe.

Na javnim visokoškolskim ustanovama u RS oko 30 posto od ukupnog broja studenata odobreno je u kategoriji finansiranja iz budžeta. nike air max 2017 grijs Od naredne akademske godine odlučeno je da se ne finansiraju studenti na suficitarnim studijskim programima.

Ipak, upravni odbor visokoškolske ustanove može donijeti odluku o oslobađanju od plaćanja školarine, najviše pet studenata na studijskom programu, na teret vlastitih sredstava. cheap albion gold Adidas Pas Cher Cilj ove upisne politike je povećanje broja studenata inžinjerstva i tehnologije, odnosno u oblastima u kojima imaju veću priliku za brže zaposlenje.

Stoga se iz entitetskog budžeta neće, između ostalog, finansirati studenti koji upišu prvu godinu na studijskim programima geografija, ekologija i zaštita životne sredine, novinarstvo i komunikologija, politologija i sport na Univerzitetu u Banjoj Luci.

Istovremeno, na studijskim programima iz matematike i fizike, koji su definisani kao deficitarni, povećan je broj studenata čije školovanje se u cijelosti finansiraju iz budžeta RS-a.

Cijene školarine u RS nisu povećavane u odnosu na akademsku 2014/15.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.