Kameno doba bh. sporta: Bh. olimpijci nemaju novac za odlazak na Specijalne olimpijske igre

27.10.2015.  //  Teme  //  Nema komentara

Radi nedostatka novca upitan je odlazak sportista iz Bosne i Hercegovine na Specijalne ljetne olimpijske igre u Sjedinjene Američke Države (SAD), tačnije Los Angeles od 25. jula do 2. avgusta.

“Nažalost, Specijalna olimpijada BiH jedina je akreditovana za isključivo provođenje sportskih programa za osobe sa poteškoćama u razvoju i invaliditetom. Nike Free Rn Flyknit Homme Dobili smo pravo učešća za 29 osoba na predstojećoj Specijalnoj ljetnoj olimpijadi u Los Angelesu, od čega 20 sportista, po četiri u atletici i plivanju, dva u stonom tenisu, te 10 u ženskom fudbalu.

Ostalo su treneri i članovi delegacije, a po prvi put odobreno nam je da putuje i ljekar, i to zbog dalekog puta. Auburn Tigers Dan boravka za osobu u Los Angelesu je 150 dolara, odnosno ukupno za našu delegaciju koštat će oko 65.000 dolara. Taj novac za smještaj i boravak osigurat će Specijalna olimpijada.

 • Nike Free Rn Flyknit Dames
 • Međutim, obaveza svake zemlje učesnice je da svojim sportistima plati prijevoz, aviokarte i sportsku opremu, što u našem slučaju iznosi oko 130.000 KM“, istakla je za Anadolu Agency (AA) Kada Delić, izvršni direktor Specijalne olimpijade BiH, naglasivši kako bh. adidas stan smith homme 2017 sportisti nemaju u potpunosti prikupljen novac za put u Ameriku i za sportsku opremu:

  “Trenutno na računu imamo samo 5.000 funti koje je uplatila Fondaciji Asmira Begovića, Opština Lukavac 2.000 KM i Grad Trebinje 500 KM. Nike Air Max 90 Femme Mochilas Kanken Mini U pregovorima smo sa BH Telecomom za 20.000 maraka sponzorstva, ali problem je što novac od njih možemo dobiti tek po okončanju našeg projekta i dostavljenog izvještaja. Adidas Superstar Femme Fleur I sa Lutrijom BiH smo u pregovorima za sumu od 10.000 KM.

  Ministarstvo civilnih poslova BiH dalo nam je podršku i imamo obaćanje da ćemo dobiti dio novca. Dopis smo uputili i svim entitetskim ministarstvima, kantonalnim i gradovima iz kojih su naši sportisti. nike internationalist femme Nike Air Max 2017 Heren wit Molbu za sponzorstvo smo uputili na preko 500 adresa. Poslali smo upite državnim firmama, privatnim subjektima, pojedincima. Imam osjećaj u zadnjem momentu sve će se riješiti”.

  Fondacija Asmira Begovića, proslavljenog golmana fudbalske reprezentacije BiH i engleskog premijerligaša Stokea osigurala je i sportsku opremu za ženski fudbalski tim i atletičare BiH na idućim Specijalnim ljetnim olimpijskim igrama u vrijednosti od 30.000 KM.

  “U principu sa jučerašnjim danom naš odlazak u Ameriku je upitan. Ipak, već danas pokušavamo sve riješiti. Nike Free Rn Flyknit Femme Fjallraven Kanken Classic Još 15. maja iz Briselastigao nam je dopis u kojem su tražili da im kažemo za koliko sportista imamo novca, odnosno pitali su nas i hoćemo li otkazati neku ekipu, konkretno ženskog fudbala od 10 igračica i tri trenera. fjallraven kanken Rekli smo ne želimo to učiniti, jer hoćemo da sve odu i pokažu koliko vrijede”, rekla je Delić.

  Rok kojim su iz nikada brojnije delegacije BiH organizatorima Ljetne specijalne olimpijade trebali potvrditi kojim letom, odnosno kada dolaze u SAD istekao je prije četiri dana.

  “Obećanja imamo od državnih institucija. Jedino nam je Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH odgovorilo u tom smislu da nam ne mogu pomoći jer moramo čekati javni poziv. Maglia Paul George To se može desiti i sa ostalima, pa bi mogao nastati problem. Asics Gel Kayano Evo Femme Imao odluke Vlade Tuzlanskog kantona za 2.000 maraka i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo na 3.500 i to za učešće na Ljetnim igrama još za prošlu godinu, ali do danas nismo dobili novac“, kaže Delić.

  Navodi da se kao bivši vrhunski sportista prihvatila posla u Specijalnoj olimpijadi BiH kako bi učinila sve što je u njenoj moći da bi se omogućili što bolji uslovi sportistima sa invaliditetom i osobama sa poteškoćama u razvoju.

  “Odnos prema sportu osoba sa invaliditetom je uvijek na margini”, smatra Delić, dodavši:

  “Recimo, obavezan je redovan ljekarski, tj. Nike Air Max Thea Femme Noir new balance femme u420 bleu sistematski pregled i za naše sportiste. Uz najbolju namjeru sa pregledima smo htjeli da krenemo iz Tuzle. No, prilikom naše posjete osoblje nam je reklo sve možemo uraditi, ali Dom zdravlja nema pristupne rampe i toalet za osobe sa invaliditetom. New Balance 1300 femme Mi smo negdje u kamenom dobu, ne samo kada je u pitanju invalidni sport, nego i validni”.

  Leave a Comment

  You must be logged in to post a comment.