FOTO: Lejla Nikšić prva magistrica kontrole neba u historiji BiH

09.10.2015.  //  Lica  //  Nema komentara

Lejla Nikšić uspješno je završila master program kontrole zračnog saobraćaja u Eskisehiru u Turskoj. Ovom akademskom titulom Lejla je postala prva magistrica kontrole neba u historiji Bosne i Hercegovine. Ona je samo jedan od primjera koliko mlad čovjek, entuzijasta može postići svojim trudom i zalaganjem. Goedkope Nike Air Max schoenen Canotte New Orleans Pelicans Povod našeg razgovora s Lejlom bio je upravo uspješno okončanje njenog školovanja u Turskoj. air max homme pas cher cheap albion gold asics outlet Za Radiosarajevo.ba otkriva šta znači ova titula i kako je na najbolji mogući način iskoristiti.

Razgovarala: Amina Bijelonja, Radiosarajevo.ba

Lejli smo prije svega čestitali na ovom akademskom zvanju, na radu i odricanju za uspjeh. AIR MAX 2016

Cam Robinson Jersey Pitali smo je šta znači njeno zvanje, odnosno titula?

“Zahvaljujem na čestitkama. Nike Air Max 90 Donna

New Balance Polska Ovo je uspjeh za mene, moju porodicu, društvo i kao što i sami rekoste, našu državu. nike outlet shop Andre Williams Joe Montana Jerseys Da ne dođe do zabune odmah da naglasim da master programom kontrole zračnog saobraćaja ne dobivam zvanje kontrolora zračnog saobraćaja. Marquette Golden Eagles cheap albion silver Proces dobivanja zvanja kontrolora zračnog saobraćaja u našoj državi izgleda nešto drukčije. buy albion silver Radi se o kursu ili obuci, da tako kažemo, i praktičnom radu prije dobivanja same dozvole za rad samostalno. nike air max 1 og femme Moje zvanje je više akademsko mada sam završila i kurs kontrole letenja. North Carolina Tar Heels Jerseys Canotta New Orleans Pelicans Zvanje se odnosi na poznavanje pravila, podjelu kontrole zračnog saobraćaja, kao i reguliranje novih procedura, uspostavljanje novih ruta zračnih puteva, dizajn i redizajn procedura slijetanja i polijetanja. Ali i onaj dio koji se odnosi na same kontrolore u smislu rada i istraživanja onoga što bi njihov posao učinilo lakšim i manje stresnim. Air Jordan 1 (I) Odbranila sam tezu na temu Analiza zračnog prometa u Bosni i Hercegovini i time smo dobili prvo ovakvo istraživanje akademskog karaktera u našoj državi“, kaže Lejla.

Zanimljivo je da je svoje usavršavanje u avijaciji, odnosno nastavak školovanja odlučila raditi upravo u Eskisehiru u Turskoj, s obzirom na to da i u Sarajevu postoji saobraćajni fakultet.

“Saobraćajni fakultet u Sarajevu nudi samo master iz oblasti Zračnog saobraćaja kao jedan opći smjer. Nike Air Max 90 Homme Ja sam željela svoje usavršavanje usmjeriti na kontrolu zračnog saobraćaja. Za školovanje u Turskoj sam dobila stipendiju i zato Turska, a Eskisehir je centar avijacije u Turskoj. asics gel noosa tri 8 femme Billige Nike Sko I Anadolija Univerzitet slavi za najprestižniji univerzitet u Turskoj iz oblasti avijacije, a ujedno je certificiran za školovanje kontrolora letenja od EUROCONTROL-a”, naglašava zaRadiosarajevo.ba.

Ova mlada žena nije stala samo na svom matičnom master programu koji joj daje usavršavanje iz avijacije – željela je brojnim kursevima i dodatnim časovima usavršiti svoje znanje.

“Masterom na smjeru za kontrolu zračnog saobraćaja nisam dobila zvanje kontrolorke. Nike Air Max 1 Homme albion silver Moj master program nije pokrivao predmete iz simulacije kontrolore zračnog saobraćaja, ali mi je fakultet izašao u susret tako da sam sa dodiplomcima slušala teoretsku nastavu i pohađala časove simulacije letenja te sam tako uspješno položila ispite na simulatorima kontrole letenja i dobila i certifikat o završenom kursu. nike free run 2.0 homme Nike Air Max 2016 Heren blauw Ali taj posao se radi ili s ljubavlju ili nikako. nike air max pas cher buy albion gold Ja sam žena, a biti žena u bilo kojem zanimanju je, mnogi će reći, danas izazov. Iowa Hawkeyes Jerseys Nike Air Max 2017 Heren rood Ja kažem da trebamo biti dovoljno sposobne, vrijedne i posjedovati dovoljno znanje i niko nas nikad neće moći sputavati samo zato što smo žena. Adidas Harden Vol.1 Kvalitet ne ovisi o spolu”.

Posao u BiH

S obzirom na to da u našoj zemlji ovakav vid edukacije, ali i same primjene nije na visokom nivou, Lejla planira uraditi nešto i u tom smjeru. CORTEZ Fjällräven Kånken No.2 cheap albion gold Richard Sherman Seattle Seahawks Jersey Kako kaže, može – jer znanje je moć.

“Bosna i Hercegovina je trebala jednu osobu akademski školovanu iz ove oblasti i dobila ju je. Adidas ZX 750 Heren Da smo imali prije jednu takvu osobu vjerovatno bismo i kontrolu našeg neba preuzeli mnogo godina prije toga. nike pas cher Moj angažman će se zasnivati na doprinosu razvoja ATC sektora u BIH, ali i na napredovanju istog u akademskom smislu”.

Vjeruje da će osobu poput nje, sa znanjem, elanom i motivacijom u Bosni i Hercegovini htjeti kao dio svog tima koji bi mogao raditi na poboljšanju kvaliteta i uvjeta bh. New Balance Homme
 • Adidas Nmd Donna Bianche
 • zračnog prostora.

  “Bosna Hercegovina je preuzela kontrolu dijela svog neba prošle godine u oktobru. nike air jordan 1 homme Radi se o donjem sloju neba, do FL 325. Očekuje se da će preuzeti i ostali dio do kraja 2015. nike roshe run uomo godine. Air Jordan 1 Homme Nike Free Run +3 albion gold Iskreno se nadam da će uspjeti u tome i vjerujem da će osobu s master diplomom iz te oblasti htjeti u ekipi kako bismo zajedno radili na ostvarenju tog cilja.”

  Hidžab kao dio života

  Lejla je prije nekoliko godina odlučila staviti hidžab. Nike Baratas New Balance 993 mujer S obzirom na to da žene ponekad znaju biti diskriminirane upravo zbog ovakvog načina i stila života, pitali smo je kako se ona nosila s tim.

  Na hidžab nisam nikad gledala kao na prepreku. buy albion gold I mislim da je bio apsolutno neutralan u mom školovanju i radu. adidas stan smith uomo ParaJumpers Mystic Jacket adidas yeezy boost Kanken Pas Cher To je dio mene, moj način života, način mog duhovnog ispunjavanja i tema na koju ne pričam sa školskim ili radnim kolegama. Nike Air Max 90 Pas Cher Pour Homme new balance store buenos aires Na to gledam kao na nešto vrlo privatno. nike air max 90 uomo bianche nike air max pas cher nike goedkoop Uglavnom sam na seminarima ili radionicama bila jedina djevojka s hidžabom, ali nikad se nisam osjećala drukčije.

  Leave a Comment

  You must be logged in to post a comment.