Čuvari muzeja od danas ‘na poslu’: Počinje akcija ‘Dežuram za Muzej’

03.08.2015.  //  Teme  //  Nema komentara

„Ja strašno volim ovaj muzej.

 • Air Jordan 14 Homme
 • Jednostavno, kad mi dođe taj dan kad sam dežurna u muzeju, ja sam sretna. kopen nike air max 2017 Džaba što nema plaće, džaba sve. Kanken Rugzak Uitverkoop Volim ovdje da radim.“

  Riječi su ovo Đule Kerić, higijeničarke na Odjeljenju za arheologiju Zemaljskog muzeja od 1995, koja nije primila već 40 plaća.

  A danas, od 10 sati, počinju građanske dežure u Zemaljskom muzeju koji je zatvoren već tri godine.

  Riječ je o građanskoj akciji Ja sam muzej, kojom se poziva na solidarnost s radnicima ovog muzeja.

  Kako je za portal Radiosarajevo.ba potvrdila Ines Tanović Sijerčić, koordinatorica projekta iz Udruženja Akcija i Inicijative Kultura 2020, odziv je ogroman. Maglia Kobe Bryant Svi žele biti čuvari Muzeja, govori nam ona i dodaje kako se javljaju ne samo ličnosti iz javnog života već i obični građani.

  „Javile su se brojne obitelji koje žele dežurati s djecom koja nikad nisu bila u Muzeju, a imaju veliku želju da ga posjete“, otkriva nam ona.

  Činom solidarnosti bit će poslana zajednička poruka o hitnosti rješavanja situacije u kojoj se nalazi Zemaljski muzej, te će se pozvati nadležni da prestanu ignorirati katastrofalnu situaciju u kojoj se nalaze radnici tog muzeja.

  Dežure će trajati od 10 do 18 sati i očekuje se da će se dnevno na njima smjenjivati desetak ljudi koji će imati priliku da vide kako izgleda jedan dan radnika Zemaljskog muzeja, obići muzejske zbirke i izložbuČuvari muzeja te snimiti videoporuku kojom će apelirati na rješavanje statusa te institucije. Taylor Martinez – Nebraska Cornhuskers Ujedno će se potpisati na simbolični panel Dežura, kao i u knjigu utisaka što će ostati u trajnom vlasništvu te institucije.

  U Muzeju će danas dežurati Vedrana Seksan, Aleksandar Seksan, Srđan Vuletić, Zdravko Grebo, Adisa Bašić, Ibrahim Spahić, Danijela Dugandžić, Dubravka Zrnčić-Kulenović, kao i Memnuna Zvizdić i Mirjana Musić (“Žene ženama”).

  Dan kasnije, u utorak, 4. Houston Cougars augusta, dežuraju Moamer Kasumović i djeca iz Dječijeg doma Bjelave, Adnan Jahić, fra Nikica Vujica, Gorana Mlinarević, Besima Svraka, Alija Pirić, Jasna Jelisić, Selma Spahić, kao i književnica Ferida Duraković koja će s prijateljima iz P.E.N. Fjallraven Kanken Mini Centra BiH čitati poeziju.

  Ova sedmica je u potpunosti ispunjena, a i naredna je skoro “popunjena”. Memphis Grizzlies Podsjećamo i da će dežure u Muzeju imati i kardinal Vinko Puljić, reisul-ulema Husein ef.

  Leave a Comment

  You must be logged in to post a comment.