Vrijedne ruke žena iz Bugojna vezu narodnu nošnju: Novcem od prodaje pomažu oboljeloj djeci

07.08.2015.  //  Teme  //  Nema komentara

Vrijedne ruke žena u Bosni i Hercegovini vijekovima prave unikatne predmete, tkaju, šiju… Kanken No.2 Jedan period se tradicija tkanja koja se vijekovima njegovala na ovim područjima počela gubiti ali u posljednje vrijeme ona ponovo dobija na značaju zahvaljujući vrijednim bh. nike air jordan 3 mujer ženama.

Udruženje žena “Đerđef” iz Bugojna uspjelo je da ponovo vrati tkanje na ove prostore ali i da majkama, sestrama pruži priliku da zarade novac koji im je potreban za egzistenciju.

Također, riječ je o humanitarnoj organizaciji građana-žena sa područja općine Bugojno i Gornje-vrbaske subregije koje djeluju na području Srednjobosanskog kantona.

Udruženje vrijednih žena radi na isticanju skrivene ljepote i bogatstva tradicije i običaja tog kraja u obliku etno-motiva i rukotvorina, te njeguju običaje i čuvaju kulturno bogatstvo.

Žene spomenutog udruženja podsjećaju na raznolikost baštinjenog prirodnog i kulturnog bogatstva ovih krajeva koji treba da budu dio naše budućnosti.

Šida Kalbić iz Bugojna i predstavnica Udruženja žena Đerđef udruženje je osnovala prije devet godina jer je vidjela da bh. Nike Air Max 90 Donna žene koje rade ručne radove imaju dobre ideje.

“Došla sam na ideju da napravim udruženje gdje će naše žene imati priliku da pokažu ljepotu i umijeće.
 • NIKE AIR MAX THEA ULTRA FLYKNIT
 • Pošto je poslije rata nestalo folklore, naših radova, kulture ja sam odlučila da ponovo počnemo sa izradom naše tradicionalne nošnje iz Srednjo-bosanskog kantona.

 • NIKE AIR MAX ZERO QS
 • Vjerujte da se to isplatilo. Boston Celtics Hvala Bogu imam 1.470 aktivnih radnica, članica koje plaćaju samo članarinu da nam pomognu bez da rade sa nama. Imam i one žene koje rade, šiju”, ispričala je Šida za AA.

  Otvorila je radionicu, a materijal dobija iz Turske.

  “Imam dobru saradnju sa Turskom. Sve što mi treba dobijam od njih, nešto mi doniraju, nešto kupim. Sami sebe finansiramo“, istakla je Šida.

  Otvorena je radionica u selu Vilešima u zgradi koja je nekada služila kao štala.

  “Gdje su nekada krave ležale mi smo to renovirali, sredili i napravili radionicu proizvodnje gdje su zaposlene žene i gdje im je pružena prilika da poboljšaju svoj život. Pored toga što smo kroz ovo udruženje pružili priliku ženama da zarade mi ujedno pomažemo i teško oboljelim osobama”, naglasila je Šida u razgovoru za Anadolu Agency.

  Prije pet godina su odlučile da ne budu samo udruženje koje šije, veze i tka nego i da pomognu njihovim članicama koje imaju teško oboljelu djecu.

  “To se sada razvilo u veliku humanitarnu akciju gdje sam kao predstavnica ovog udruženja ponosna što mogu da pomognem i spasim nekome život. Nečija majka kada dođe na vrata mog udruženja i zatraži pomoć, donese urednu dokumentaciju, te mi napravimo humanitarnu akciju gdje na humanitarnom koncertu izložimo narodnu nošnju na prodaju”, ispričala je Šida.

  Novac koji dobiju doniraju za liječenje. Nike Air Max Homme Kako kaže, imali su mnogo velikih akcija koje su završile uspješno. Šida je podsjetila da je prošle godine u Turskoj na liječenju bio jedan dječak iz Bugojna koji je rođen slijep.

  “Bilo je potrebno izmjestiti dijete u Tursku tačnije Acibadem. sac kanken Dobili smo predračun od 21.000 eura za dvije operacije. Našim radom, prodajom narodne nošnje, zbog naših prijatelja u Turskoj koji su ga tamo dočekaliuspjeli smo da spasimo vid jednom, sada jednogodišnjem dječaku”, rekla je Šida.

  Prema njenim riječima, 20 posto od prodaje u ovom udruženju ide zaliječenje bolesnih osoba kao i onih koji su socijalno ugroženi.

  “Do sada smo pomogli 126 djece. Najveća donacija koju smo do sada donirali iznosi 40.000 eura”, pojasnila je Šida.

  Žene koje rade u udruženju prolaze i obuku tkanja kao i kurs šivenja i krojenja. Soldes Under Armour Šida ističe da su te žene sada izvrsne majstorice koje rade tradicionalnu nošnju. Obuku je prišlo 112 radnica. Kanken Classic To su sada sve žene koja rade nešto kod svojih kuća.

  “Jedne heklaju.

  Leave a Comment

  You must be logged in to post a comment.