UKC Tuzla: Razvijen novi jednostavni metod za dijagnostiku fibroze jetre bez biopsije

22.09.2015.  //  Novosti, Ostalo  //  Nema komentara

Nakon prošlogodišnjeg velikog uspjeha tima istraživača Odjela za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za interne bolestiUniverzitetskog kliničkog centra Tuzla, s publikacijom velike meta-analize u prestižnom naučnom časopisu American Journal of Gastroenterology, ovaj tim je nastavio s radom na polju neinvazivne dijagnostike fibroze jetre u hroničnom B hepatitisu. Asics Gel Lyte 5 Homme buy albion gold Intenzivan naučni rad se isplatio, te je u julu, u naučnom časopisu European Journal od Internal Medicine (EJIM), objavljen novi rad koji opisuje novi besplatni i jednostavni način dijagnostike fibroze i ciroze jetre u hroničnom hepatitisu B, uz pomoć rutinskih laboratorijskih i kliničkih parametara.

Uspjeh tuzlanskih ljekara: Novi metod dijagnosticiranja hepatitisa B

Ono što je posebnost ove nove dijagnostičke metode nazvane CHB-LFC (Chronic Hepatitis B Liver Fibrosis Calculator) je činjenica da je ista dostupna u obliku internet stranice s online kalkulatorom na kojoj ljekari iz cijelog svijeta s bilo kojeg uređaja s pristupom internetu mogu dijagnosticirati svoje pacijente s hepatitisom B. buy albion gold Publikacija u ovako prestižnom časopisu (EJIM) potvrda je validnosti ovog dijagnostičkog metoda, a što je ogroman uspjeh s obzirom na to da dolazi iz jedne male zemlje i s korištenjem isključivo domaćih resursa. Nike Air Max 2016 Homme buy albion silver Dodatno, ovo je jedna od rijetkih multicentričnih studija u BiH, s obzirom na to da je rađena u saradnji s istraživačima iz SKB Mostar (prof. adidas gazelle homme bleu dr. Air Jordans For Kids cheap albion gold sc.Milenko Bevanda).

Prema riječima voditelja tima, prof. Canada Goose Manteau Homme cheap albion silver dr. Canada Goose Montebello Parka cheap albion gold sc. albion silver Nermina Salkića, ovaj metod omogućava preciznost dijagnostike koja je u rangu s komercijalnim i dosta skupim testovima, zbog čega je ista posebno pogodna za zemlje s ograničenim resursima gdje je pacijenata mnogo, a novca za dijagnostiku malo. NIKE ROSHE RUN Kao bitan dokaz korisnosti ove metode je i činjenica da internet stranica na kojoj je metod dostupan bilježi na stotine korisnika u toku jedne nedjelje iz cijelog svijeta, posebno iz USA, Rusije i Kine.

S obzirom na aktuelnost i korisnost ove nove metode, kao pozvani predavač, prof. KOBE 11 albion gold Salkić će predstaviti rezultate ovog istraživanja i na predstojećim Kongresima Hrvatskog gastroenterološkog društva i Kongresu gastroenterologa Srbije u oktobru 2015. Nike Free 6.0 Mujer godine.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.