U čemu smo najbolji na svijetu: Guinnessovi rekordi koje drže Bosanci i Hercegovci

04.09.2015.  //  Teme  //  Nema komentara

Edin Kajević, predsjednik i glavni trener Taekwondo kolektiva Bosna Visoko, nedavno je u Bosnu i Hercegovinu donio novi Guinnessov rekord.

On je laktom u minuti razbio čak 58 kokosovih oraha i na taj način oborio vlastiti rekord od 40.

Kajević je samo jedan od Bosanaca i Hercegovaca koji su u nečemunajbolji (ili najgori) na svijetu, a što garantira Guinness.

Guinnessova knjiga rekorda je referentna knjiga koja sadržava internacionalno priznatu kolekciju svjetskih rekorda. cheap albion silver Ova knjiga također i sama drži svjetski rekord kao najbolje prodavanacopyrightom zaštićena serija.

Pogledajmo neke od drugih Guinnessovih rekorda koje držimo.

Filip Andronik

Filip Andronik, poznati bh. nike air max pas cher pour homme crtač, prvi je građanin BiH koji je ušao u ovu knjigu rekorda, odmah nakon rata.

Dio Filipove kolekcije

Bilo je to 1996. adidas gazelle homme godine, a ušao je skupljajući omote u kojima su bile namirnice i drugi proizvodi koji su stizali u opkoljeno Sarajevo za vrijeme rata. Canada Goose Expedition Parka buy albion silver Tinejdžer koji je rat proveo na Dobrinji pomno je čuvao svaku konzervu, papirni omot, kesicu i etiketu u kojoj je stizala pomoć sa najrazličitijih strana, a danas se ova ovjenčana, najveća kolekcija omota iz svakodnevne upotrebe u ratu nalazi na tavanu Filipove porodične kuće.

Sarajevska begova čorba


U kategoriji najvećeg jela od piletine rekord drži sarajevska begova čorba, a rekord je postavljen 17. buy albion gold aprila 2015. Cincinnati Bearcats new balance uomo misure albion silver godine.

Begova čorba, koju je 50 kuhara i volontera pravilo od ranih jutarnjih sati, bila je teška 4.120 kg, a dotadašnji rekord je bio 4.026.

Recept za čorbu bio je 800 kg pilećeg mesa, 150 kg mrkve, 50 kg luka, pet kg bamije, 70 kg brašna, 15 kg peršuna, 75 litara ulja, 15 kg putera i pet kg začina.

Gol s najveće udaljenosti


Golman naše reprezentacije, Asmir Begović, upisao se u historiju (iGuinnessovu knjigu rekorda) kada je postigao gol s udaljenosti od 91,9 metara, što je gol postignut s najveće udaljenosti svih vremena.

Najbrži autogol


Još jedan reprezentativac BiH je vlasnik Guinnessovog rekorda, ali ne slavnog. Nike Sweat-shirt nike air max 2017 heren zwart albion gold U pitanju je Sead Kolašinac koji je 2014. Nike Air Jordan 3

 • Adidas Zx 750 Uomo
 • godine na Svjetskom prvenstvu postigao autogol nakon svega 2 minute i 8 sekundi i na taj način ušao u Guinnessovu knjigu rekorda.

  Džezva


  Visočka kompanija Vispak drži rekord za najveću džezvu na svijetu. AIR HUARACHE

 • Nike Air Max 90 Donna Rosa
 • cheap albion gold Njihova džezva ima zapremninu od 615.495 litara, a visoka je 1,24 metra.

  Riblja čorba


  Turistički savez Prnjavora bio je organizator obaranja rekorda u najvećoj ribljoj čorbi na svijetu. Air Jordan 4 (IV) new balance 574 damskie kolorowe cheap albion gold Čorba je težila 3.804 kilograma, a skuhana je u loncu visokom 1,45 metra i širokom 2,4 metra.

  Bečki valcer


  U Tuzli je 7. Nike Jordan 11 Future maja 2010. Maglie Golden State Warriors godine 1.510 parova plesalo bečki valcer, čime su se upisali u Guinnessovu knjigu rekorda.

  Dob za glasanje

  Sudeći prema Guinessovoj knjizi rekorda, BiH je upisana i kao rekorderka po najmlađoj dobi za glasanje.

  Najmlađa dob je 16 godina, a glasanje u toj dobi dopuštaju Austrija, Brazil, Kuba, Ekvador i Nikaragva.

  Osobe stare između 16 i 18 godina mogu glasati u BiH, Hrvatskoj i Sloveniji – ukoliko su zaposlene.

  A sada neki nepotvrđeni ili oboreni rekordi:

  Aerobik u vodi


  Iako je u Tuzli 23. Andre Johnson Canotta Toronto Raptors buy albion gold septembra 2011. Air Max 90 Femme
  Ole Miss Rebels godine više od 3.000 ljudi istovremeno izvodilo aerobik u Panonskom jezeru, službeni rekord do danas i dalje drži Tajland s 2.047 osoba.

  Masovno ljubljenje

  Iako su Tuzlaci (opet oni) ovaj rekord postavili 2007.

  Leave a Comment

  You must be logged in to post a comment.