Trans zajednica u BiH: Život u strahu, skrivanju i nerazumijevanju

04.08.2015.  //  Lica  //  Nema komentara

Da vas neko pita kakve su vaše asocijacije na temu transgendera/transrodnosti, vjerovatno ne biste imali pojma o čemu se tu radi.

Transrodnost je oznaka za rodne identitete osoba (muški, ženski, oba, nijedan), koje se ne uklapaju u tradicionalne binarne modele spolnih/rodnih podjela – pojednostavljeno, to su osobe čiji rodni identitet nije jednak njihovom spolu, odnosno, osoba ne potpada pod tradicionalne podjele na muško i žensko.

Transrodnost obuhvata: transvestizam, cross dressing(kod nas često nazivano preoblačenjem), svjesno androgine osobe, genderqueer osobe, kao i drag queensice i drag kingove.

Transrodne osobe mogu imati karakteristike koje su povezane s jednim rodom (koji je drukčiji u odnosu na njihov spol), zatim karakteristike oba roda, mogu se definirati negdje između u rodnom kontinuumu ili mogu biti van rodnih definicija.

Ove osobe u našoj zemlji spadaju u jednu od najmanje vidljivih manjinskih grupa, pogotovo jer kod nas ne postoji svijest o razlikovanju roda i spola. kanken fjallraven france Hollister Magasin Kada se počne govoriti o ovome, većina ispoljava netrpeljivost i mržnju kao rezultat uvjerenja da su biološka žena i biološki muškarac jedina dva spola i roda.

Transrodne osobe tako se guraju na marginu društva i sferu ilegalnog rada (između ostalog i prostitucije), samoubistva i u krug nasilja koji se skoro nikada ne spominje u široj javnosti. Izložene su raznim oblicima nasilja, nerazumijevanju članova porodice, prijatelja, školskih drugova i radnih kolega… Canotte Phoenix Suns New Balance 247 mujer društvo ih ismijava, dok ove osobe nemaju zagarantirana ni osnovna ljudska prava.

U biti, okolina ovdje često diktira osjećaj pripadnosti, a taj fenomen posebno dolazi do izražaja kada su u pitanju transrodne osobe.

Arian Kajtezović, aktivist udruge za promicanje prava transrodnih osoba TransAid iz Hrvatske, ranije je ove godine otkrio da u našoj zemlji djeluje neformalna grupa aktivista i aktivistica koja okuplja transrodnu zajednicu u Bosni i Hercegovini. Maglia Kyrie Irving Njihova Facebook grupa broji nekoliko stotina članova.

„Ukoliko ih zaustave na ulici pri rutinskoj provjeri dokumenata, velika je vjerovatnoća da će imati problem s organima vlasti ukoliko ne liče na sliku s osobne iskaznice. Nike Air Max 1 Heren groen Najčešće probleme vezane za trans osobe nalazimo prilikom tema školstva, zdravstvene zaštite, zapošljavanja i državne administracije.“

U aprilu su održali dvodnevne radionice, kojima je prisustvovalo 15-ak osoba iz BiH i na taj način se nekako tek počinje graditi trans-zajednica u BiH.

„Ono što bih rekao da je specifično za trans zajednicu je da dosta osoba živi u strahu, pogotovo trans žene, i mnogo manje trans žena se uključuje u sam rad organizacija. Naprimjer, na konferenciju koja je održana u Sarajevu u aprilu – nijedna trans žena nije došla. Neke koje su se javile su bile pozvane, ali se nisu usudile doći. Trans ženama je teže da se uključe u zajednicu, nekako mnogo više žive u strahu i tajnosti, baš zato što ima više diskriminacije prema njima, nasilja i problema. Tako da je stvar na kojoj se treba dodatno raditi. Također, često je internet taj koji stvara kakav-takav siguran prostor. Tu se osobe mogu lakše javiti, otvoriti“, kazao je Kajtezović za portal Lgbt.ba.

Činjenica je da ove osobe žive i u BiH, ali većinu svog života u BiH provedu skrivajući se od samih sebe i/ili skrivajući se od društva.

Trans osobe nisu u mogućnost da u BiH promijene spol, a i kada to urade negdje u inostranstvu nemaju mogućnosti da zamijene lične dokumente. Iako država zna za ovaj problem nijedan zakon ni pravilnik nije donesen niti predložen da bi se popravila situacija koje se vrti u krug.

„Jedino logično rješenje koje bi lišilo probleme za sve koji dolaze u doticaj s ovim temama, i trans osobe i administraciju i sve ostale sfere, jeste da država donese jedinstven zakon kojim bi trans osobe lako i bez mnogo maltretiranja promijenile spol, izgled i dokumente. new balance bambino offerte Na kraju, ostaje se nadati da bi ovaj zakon bio implementiran u našoj državi“, poručuje Barbara Pervan na portaluLgbt.ba.

Ukoliko niste znali, Vjeran Miladinović Merlinka (14. chaussures nike oktobar 1958 — 22. Compra Zapatillas Nike mart 2003.) bio_la je prva osoba koja se javno identificirala kao transvestit na prostorima bivše Jugoslavije, u Beogradu.


Vjeran Miladinović Merlinka
Bio je poznat po svom specifičnom stilu – duža plava kosa, jaka šminka, šareni dezeni odjeće, uske mini suknje, visoke potpetice iuzrečica “sestro slatka” kojom se obraćao svima.

 • Femmes Air Jordan 11
 • nike air max pas cher Reditelj Želimir Žilnik bio je očaran njegovim_nim talentom, te je Merlinka 1986. fjallraven kanken baratas godine zaigrala u dva Žilnikova filma – Beograde, dobro jutro i Lijepe žene prolaze kroz grad, a 1995. nike roshe run mesh asics gel lyte 3 donna godine ostvarila glavnu ulogu u filmu Dupe od mramora (Marble Ass). Napisala je i autobiografski roman Terezin sin 2001. godine.

  Živjela je od pružanja seksualnih usluga muškarcima.

 • Roshe Run Donna
 • U martu 2003.

 • AIR ZOOM PEGASUS 34
 • godine ubijena je u 45. godini života. nike internationalist hombre Ubrzo su osumnjičeni bili uhapšeni: za ubistvo je bio optužen Faik Ramadani, dok je tada maloljetni Bejtul Raćipi optužen da je pomagao Ramadaniju poslije ubistva. New Balance 446 damskie Obojica su u maju 2004. Tom Brady Michigan Jerseys oslobođena optužbi uslijed nedostatka dokaza. Za ubistvo do sada niko nije odgovarao.

  Leave a Comment

  You must be logged in to post a comment.