Održana 15. sjednica Vijeća nacionalnih manjina BiH

04.11.2015.  //  Novosti  //  Nema komentara

Na sjednici Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine, nakon rasprave o Informaciji u svezi sa definiranjem kriterija za izbor članova Vijeća nacionalnih manjina BiH, zaključeno je da radna skupina od tri člana Vijeća do naredne sjednice dostavi jedinstven prijedlog definiranja kriterija za izbor članova ovog radnog tijela.

Kako je pojašnjeno u zaključku, prijedlog za definiranje ovih kriterija sačinit će se na osnovu pristiglih prijedloga koje su dostavili članovi Vijeća nacionalnih manjina BiH, a nakon što jedinstven prijedlog bude podržan u Vijeću dostavit će se Zajedničkom povjerenstvu za ljudska prava BiH.

Članovi Vijeća informirani su o tome da je Zajedničko povjerenstvo za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH na 12. sjednici podržalo zahtjev Vijeća za uvrštavanje točke dnevnog reda na sjednice obaju domova PSBiH koja bi glasila: „Provođenje presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH“.

Nakon okončanja današnje sjednice Vijeća nacionalnih manjina BiH, održana je prezentacija Izvješća Vijeća nacionalnih manjina BiH o položaju nacionalnih manjina BiH, koje predstavlja objedinjen pregled stanja 17 nacionalnih manjina u BiH u razdoblju od 2010. do 2015. godine.

Primarna namjena Izvješća je unapređenje položaja pripadnika i udruženja nacionalnih manjina u BiH, na način da institucije nadležne za pitanja nacionalnih manjina na svim razinama vlasti u BiH prepoznaju njihove potrebe i odgovore na identificirane potrebe.

Pored toga, Izvješće može poslužiti u svrhu istraživanja problematike nacionalnih manjina u BiH, analize stanja, različitog izvještavanja, medijske promidžbe, a može poslužiti i kao podsjetnik o tome što se zna, a što se zaboravilo o nacionalnim manjinama u BiH.

Izvješće obuhvaća deset poglavlj, koja donose podatke o nastanku i brojnosti nacionalne manjine, o ulozi u razvoju društva u BiH, o udruživanju pripadnika nacionalne manjine i aktivnostima koje realiziraju udruženja, o ostvarivanju njihovih prava, načinu finansiranja udruženja, te preporuke i zaključke za unapređenje položaja nacionalne manjine, saopćio je Sektor za odnose s javnošću Parlamenta BiH.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.