Članice žirija Pravo Ljudski: Važnost malih filmova koji govore o velikim temama

17.09.2015.  //  Novosti  //  Nema komentara

Bridget O’Shea i Sara Garcia Villanueva su dvije članice žirija od pet, koliko ih je odlučivalo o takmičarskom programu ‘extra muros’ na Pravo Ljudski Film Festivalu, čije je deseto izdanje upravo završeno u Sarajevu.

Proglasivši dobitnicu specijalnog priznanja Kristynu Bartošovu i pobjednicu Festivala Annu Russillon, stavile su tačku na ovogodišnju smotru angažiranog, autorskog i eksperimentalnog dokumentarnog filma.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba, ove dvije filmske profesionalke govore o razlozima postojanja nezavisnih festivala i procesu odabira najboljeg filma na PLJFF:

“Bilo je veoma teško odlučiti o najboljem filmu, jer su svi u konkurenciji ponudili toliko toga dobrog i zanimljivog. Parajumpers Femme Long Bear Maglia DeMarcus Cousins albion silver Stoga smo uručili i jedno specijalno priznanje, češkoj redteljici Kristyni Bartošovoj za film ‘Opasni svijet doktora Določeka‘. Canada Goose Whistler Parka Johnny Cueto Jersey buy albion gold Njena hrabrost da se upusti u jednu tako kontroverznu temu kada je ishod priče još uvijek nejasan, njena otvorenost za diskusiju, razlog su tome. Canada Goose Westmount Compra Zapatillas Nike cheap albion silver Fanstastično je da su selektori uvrstili ovaj film u konkurenciju” u svojoj izjavi za Radiosarajevo.ba kaže Bridget O’Shea.

O prvonagrađenom filmu ‘Ja sam narod’, libanske redateljice Anne Roussillon, Sara Garcia Villanueva kaže da je izabran prvenstveno zbog svog značaja i ljudskosti koju prikazuje, zbog otvorenosti i jednog potpuno novog pristupa.

Kakve utiske naše sugovornice nose sa Festivala Pravo Ljudski?

“Festival je divan. Nike Air Jordan 10
Asics Onitsuka tiger damskie buy albion silver Nije samo stvar dobre energije koju ovdje osjećamo, već i selekcije filmova koja govori mnogo sama po sebi. Alabama T-Shirts New Balance 990 męskie cheap albion gold Jasno nam je da se organizacija ovog festivala odvija u dosta teškim uvjetima, stoga čestitamo svima koji su u njoj učestvovali. Alabama Crimson Tide Jerseys Inne Buty Adidas albion gold Okupiti takve stvaraoce, filmove, studente i publiku je dragocjeno”, zaključuje Sara.

Brigita dodaje kako je veoma bitno da Festival Pravo Ljudski nije samo sedmica filma, već i aktivnost koja traje čitavu godinu, usmjerena na razvijanje filmske kulture, medijske pismenosti i slobode izražavanja.

Kada smo naše sugovornice pitali da li je ovakva vrsta ‘antifestivala’ koji promovira autorski i angažirani dokumentarni film potrebna za društvo i umjetnost općenito, jednoglasno su dale potvrdan odgovor.

“Važno je da postoje nezavisni, hrabri, pomalo buntovnički festivali, jer oni veliki sve više postaju mainstream. Parajumpers Masterpiece Right Hand Veste adidas neo hombre buy albion gold Važno je da se čuju raznoliki glasovi”, naglašava Sara, na što Brigita dodaje:

“Kolikogod su važni veliki festivali koji privlače velika imena i mnogo publike, to ne umanjuje važnost malih filmova koji govore o velikim temama. Canada Goose Freestyle Vest Jordan Shoes On Sale cheap albion gold U filmskom svijetu treba biti prostora za sve nas, kako za crvene tepihe, tako i za majušne niše koje nude specifične filmove.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.