Ljekari u Sarajevu uspješno transplantirali palac noge na desnu ruku

26.09.2015.  //  Lica  //  Nema komentara

Ljekari Klinike za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju su pacijentu nakon devetosatne operacijeuspješno transplantirali palac noge na desnu šaku, čime su obavili jednu od najsloženijih i najtežih operacija u oblasti plastične hirurgije i prvu takvu nakon završetka rata na Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo (UKCS), javlja Anadolu Agency (AA).

Tridesetdevetogodišnji Elvir Talundžić iz Sanskog Mosta je prošle godine tokom berbe kukuruza izgubio sve prste desne šake. Njemu su ljekari na UKCS-u u februaru ove godine uspjeli transplantirati dva nožna prsta, nakon čega se pacijent odlučio i na presađivanje palca noge na desnu ruku, čime je završen proces rekonstrukcije šake.

Nije vjerovao da će ponovo imati prste

Pacijent se uspješno oporavlja nakon operacije, a za AA je izjavio kako se odlučio na transplantaciju, uprkos velikom riziku, kako bi ponovo imao funkciju šake.

“Osjećam se dobro, a šaka je svaki dan sve bolje i bolje”, rekao je Talundžić i dodao kako nakon nesreće nije vjerovao da će ponovo imati funkcionalnu šaku.

U hirurškom timu koji je obavio operaciju je bio i Goran Obradović,specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije, koji je rekao da pacijent nakon rekonstrukcije palca i prethodne transplantacije dva prsta sada ima tri prsta kojima može da hvata neke sitnije predmete.

“Operacija je bila vrlo zahtjevna zato što se šiju jako mali krvni sudovi. adidas nmd mujer Canotte Indiana Pacers tn nike pas cher To je mikrohirurška tehnika gdje se pod mikroskopom krvni sudovi koji su manji od jednog milimetra, vene su dva milimetra, ušivaju da bi se dobila prohodnost. Michigan State Spartans Ova operacija je zaista rijetka i u drugim vrlo naprednim kliničkim centrima”, rekao je Obradović za AA.

Specijalizant plastične i rekonstruktivne hirurgije Adnan Zečo je dodao kako je ovo jedna od najzahtjevnijih operacija iz domena plastične i rekonstruktivne hirurgije s obzirom na složenost, na veličinu krvnih sudova i težinu izvodivosti operacije.

“Riječ je o operaciji kojom pacijent mnogo dobiva na kvaliteti života. To je pacijent koji je povrijeđen prije godinu dana, kada mu je mašina odrezala sve prste na rukama. Fjällräven Kånken Ryggsäck Adidas Superstar Dames Funkcija šake je bila neizvodljiva. Air Jordan 14 (XIV) Tim prstima koje je dobio u dva akta, dva prsta s jedne noge i nakon toga prst s druge noge, mnogo dobiva na funkciji šake i na kvaliteti života. Fjallraven Kanken España Operacija je trajala devet sati, mada je najvažnije da je bila uspješna”, rekao je Zečo.

Pacijenti u kesi donesu prst

On je kazao kako je operaciju izveo tim od sedam ljekara, anesteziologa, sestri “instrumentarki”, sestri na odjeljenju koje prate pacijenta…

Zečo je dodao da na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju bude sličnih operacija i da se zna desiti da pacijenti u kesi donesu prst koji bude prišiven i ima potpunu funkciju.

Ovakvu vrstu operacije od drugih izdvaja i to što postoji mogućnost da pacijent izgubi zdravi prst na nozi ukoliko operacija ne uspije, čime se udvostručava rizik.

Specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije Vanis Dujso je rekao da je ova operacija potvrdila da ljekari na UKCS-u prate svjetske trendove i napredak medicine.

On je istaknuo da je dodatna otežavajuća okolnost bila što je kod pacijenta trebalo “skinuti” zdravi prst i transplantirati ga na drugo mjesto. Asics Pas Cher Postojala je mogućnost da se stvori dodatni problem uzimanjem zdravog prsta i prebacivanjem na ruku gdje treba uspostaviti funkcionalnost.

“Tako je ovdje pored zahvata postojalo i dodatno opterećenje vezano za pacijenta jer se trebao zdravi dio tijela prebaciti na drugo mjesto“, rekao je Dujso.

On nije mogao reći u kojem procentu će biti vraćena funkcionalnost šake, ali će operacija osigurati funkciju pacijenta koji će moći da koristi prste, omogućit će mu da ima precizne pokrete, da može raditi s tom rukom…

Važan segment ovakve operacije je i estetski dio na koji je ljekarski tim obratio posebnu pažnju.

“Nama je, osim toga što se radi rekonstruktivni operativni zahvat, važna i ta funkcionalna rekonstruktivna hirurgija. Ti prsti noge ne odgovaraju prstima ruke, ali se vodilo računa o tome koji prst s noge uzeti, na koji način će se osigurati dužina, kako će izgledati mjesto odakle se uzima prst, da se to na stopalu što manje primijeti, a isto tako da se inkorporiraju na šaku, gdje će dobiti koliko-toliko pristojan izgled”, rekao je Dujso.

Posljednji put operacija izvedena prije rata

U operacionoj sali bio je i specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije Malik Jakirlić koji je rekao da ovakva operacija zahtijeva – ne individualnost već timski rad.

“Ovakvu operaciju može izvesti samo tim od četiri do šest ljekara koji u određenim fazama rade zajedno, a u određenim se smjenjuju. Nike Seattle Seahawks jerseys New Balance 997.5 damskie U ovom operativnom zahvatu veliku podršku daju i specijalisti anesteziolozi koji održavaju vitalne parametre pacijenta na odgovarajućem nivou, jer bez toga bi i uspjeh operacije bio upitan. Nike Air Max 2016 Dames Zwart Ova vrsta operacije se u svijetu radila krajem ’60-ih godina, na ovoj klinici je posljednji put urađena ’80-ih godina predvođena profesorom Ninkovićem (Milomir op.a), mada je kod ovog pacijenta urađena uspješna operacija u dva navrata i uradila je timski ova ekipa”, rekao je Jakirlić.

Mladim kolegama je tokom operacije, kako kaže, pomagao i prim. Canotta NBA adidas yeezy boost 550 hombre dr. Scarpe Nike Air Max

Alija Aginčić, koji je naglasio kako je ova operacija rađena prvi put prije rata i poslije rata u dva navrata od istog tima na istom pacijentu.

“O ovoj operaciji danas pričamo jer je radio mladi tim. Mi stariji smo samo malo pomagali i nadgledali, ali najveći dio posla uradili su mlade kolege i to je bit ovog operativnog zahvata”, rekao je dr. Aginčić i dodao da je rezultat fascinantan i da će se pacijent moći služiti desnom skoro kao “zdravom” lijevom rukom.

Uz mlade ljekare Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju UKCS-a tim su činili i dr. Air Jordan 12 adidas nmd r1 męskie Edi Muslić, prim. Fjallraven Kanken Sale NO.2 mr. asics gel lyte 3 blu uomo

sci. Asics Pas Cher dr. new balance 373 prix Alija Aginčič, prim. Fjallraven Kanken Large

cheap wow gold Running Asics Sneakers Pour Femme dr. Nike air max pas cher

  • Mark Ingram Alabama Jersey
  • Alemko Čvorak s instrumentarkama Almom Lemeš, Indirom Ormanović i Lejlom Hadžić. Operaciju je vodio tim anesteziologa dr. West Virginia Mountaineers Elvedina Kominlija i dr.

    Leave a Comment

    You must be logged in to post a comment.